
Co zabrać ze sobą, kiedy musimy zjeść poza domem? W pracy lub w szkole? Ta kwestia zaprząta głowę wielu z nas. Dziś mam dla Was propozycję na danie na wynos. Aby je zjeść, nie potrzebujemy nawet sztućców. Jedyny warunek to odstęp do bieżącej wody, aby przed jedzeniem umyć ręce. Rollsy to doskonałe rozwiązanie, ponieważ do środka możemy dać absolutnie wszystko. Moją dzisiejszą bazą w obydwu przypadkach jest serek, który nadaje wilgotności i trzyma w ryzach wszystkie dodatki. Wersja pierwsza to serek, delikatne grillowane warzywa, chudziutki i wyrazisty w smaku kindziuk oraz kiełki słonecznika (o kiełkach pisałam TU). Wersja druga to serek, kiełki słonecznika i mielone orzechy włoskie. Będziecie zaskoczeni smakiem rollsa z orzechami włoskimi. To połączenie jest naprawdę fajne. Kaloryczność: Jeden suchy naleśnik ma ok. 110 kcal Rolls z serkiem, grillowanymi warzywami, kindziukiem i kiełkami ma ok. 250 kcal
Rolls z orzechami i kiełkami ma ok. 230 kcal Składniki na 4 naleśniki z patelni o średnicy 28 cm:* 2 jajka
* pół szklanki mąki orkiszowej
* pół szklanki mleka
* odrobina stewi lub miodu
* sól
* pół łyżeczki oleju do ciasta + odrobina na posmarowanie patelni do usmażenia pierwszego naleśnika
Dodatki do naleśnika z kindziukiem, kiełkami słonecznika, grillowaną papryką, cukinią i serkiem
* kawałek papryki
* kawałek cukinii
* 2 łyżki serka naturalnego - ja użyłam serka śmietankowego Twój Smak Piątnica
* kiełki słonecznika
* kindziuk
Cukinię i paprykę kroimy w kawałki. Grillujemy na suchej teflonowej patelni.
Na środku naleśnika smarujemy serkiem szeroki pas. Po bokach układamy kindziuka i warzywa.
Kładziemy kiełki. Zawijamy w rollsa.
Dodatki do naleśnika z serkiem, kiełkami i orzechami włoskimi
* 2 łyżki serka naturalnego - ja użyłam serka śmietankowego Twój Smak Piątnica
* kiełki słonecznika
* 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
Na środku naleśnika smarujemy serkiem szeroki pas. Posypujemy orzechami, kładziemy kiełki, zawijamy w rollsa.