Znudziła Ci się jajecznica, jajko na twardo, jajko na miękko i omlet ? Wypróbuj jajka sadzonego na pełnoziarnistej razowej grzance.
Mój syn powiedział, że chrupka grzanka z jajkiem z płynnym żółtkiem smakuje doskonale.
Trzeba mu uwierzyć. To prawdziwy smakosz ;) Do tego jest szczery do bólu i jak ostatnio zrobiłam pierogi z soczewicą, bez dyplomatycznych owijanek stwierdził że są bleee.
Jajko to symbol życia. Zawiera komplet aminokwasów egzogennych czyli takich których nasz organizm nie wytwarza sam. Musimy je dostarczyć z pokarmem i jajko jest ich doskonałym źródłem.
Zawiera witaminy A, D, E, K oraz B12 której w naszej szerokości geograficznej wciąż mamy niedosyt. Ponadto minerały: magnez, potas, cynk, wapń i żelazo. Żelazo doskonale przyswaja się w obecności witaminy C dlatego jedząc jajka pijcie np. sok z cytrusów.
Nie ma badań naukowych które jednoznacznie potwierdzają zależność między jedzeniem jajek, a poziomem cholesterolu we krwi. WHO dopuszcza jedzenie 10 jajek tygodniowo aczkolwiek ja moim dietowym klientom nigdy tyle nie daję. Te ilości należy dostosować indywidualnie ponieważ wpływ zjadanego w pokarmach cholesterolu na wartość wskaźników lipidowych, zależy od osobniczej wrażliwości organizmu i jest przede wszystkim związany ze stosowaną na co dzień dietą i trybem życia.
Jeśli mamy nadwagę która umówmy się, z powietrza się nie wzięła, w naszej diecie przeważają tłuszcze nasycone i nie żałujemy sobie cukru, cholesterol będzie szalał. I w takiej sytuacji nawet jajko go podniesie.
Bawi mnie pogląd że nie zjem jajecznicy bo jajko ma cholesterol, ale mielonego z mizerią (ze śmietaną) wsunę ze smakiem ;) Redukcję cholesterolu zaczyna się zawsze od zmiany diety, a nie od redukcji jajek. Cholesterolu wcale nie obniży dieta uboga w jajka. Do tematu trzeba podejść całościowo.
Żółtko ma cholesterol, owszem, ale ma także kwasy Omega 3 i lecytynę. Lecytyna emulguje (rozbija ma malutkie cząsteczki) cząsteczki cholesterolu i tłuszczu, zapobiegając ich osadzaniu na ścianach naczyń, tym samy zapobiegając tworzeniu się blaszki miażdżycowej. Ponadto rozpuszcza cholesterol w żółci i chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych.
O co chodzi z tym masłem ?
Do przygotowania tego dania użyłam klarowanego masła ponieważ jajko zawiera witaminy A,D,E i K i są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Aby się przyswoiły potrzebujemy więc tłuszczowego dodatku.
Jeśli jemy jajko na miękko które wiadomo, gotuje się bez tłuszczu, dodajmy do śniadania kromkę chleba np. z pesto.
Kaloryczność:
Składniki:
* 2 kromki żytniego chleba pełnoziarnistego
* dwie łyżeczki klarowanego masła
* 2 jajka
* szczypiorek
1. W wysokiej patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy chleb i na każdą kromkę wbijamy jajko pilnując aby nie spadło z kromki. Jak jajka są już na miejscu przykrywamy patelnię pokrywką i na bardzo maleńkim ogniu trzymamy aż białko jaja się zetnie.