Danie na elegancki obiad, lub wykwintną kolację. Tak przygotowanego mięsa nie powstydzicie się nawet przed najbardziej wymagającymi gośćmi.
Pieczony w ten sposób kurczak jest delikatny, soczysty i bardzo aromatyczny. Sekretem jest skórka z szynki parmeńskiej, która oprócz tego że sama w sobie smakuje genialnie, fantastycznie zatrzymuje wilgoć.
Mięso podałam z marchewkowym pure i kapustą pekińską na ciepło z porem i białym winem.
Oj będziecie zadowoleni. Dodatkowo z pewnością zaskoczy Was fakt, iż danie przygotowuje się bardzo prosto i szybko.
Testujcie i piszcie jak Wam smakowało ;)
Kaloryczność:
100 gramów faszerowanego kurczaka ma ok. 110 kcal
Łyżka pure z marchewki ma ok. 25 kcal
Łyżka kapusty ma ok. 30 kcal
Składniki na obiad dla 4 osób:
* 3 pojedyncze filety z kurczaka - ok. 600 gramów
* pół pęczka natki pietruszki
* ząbek czosnku
* sól, pieprz
* 200 gramów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
1. W dwóch pojedynczych filetach robimy kieszonkę. Środek doprawiamy solą i pieprzem.
UWAGA: nie przyprawiamy filetów na zewnątrz!
2. Trzeciego fileta mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy drobniuteńko posiekaną natkę pietruszki, rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz. Mieszamy.
3. Farsz dzielimy na pół. Wypełniamy kieszonki w filetach.
4. Na desce układamy szynkę parmeńską w taki sposób, aby jeden plaster zachodził na drugi.
Kładziemy fileta tak, aby otwarta jego część znajdowała się na zamkniętej części szynki. Zawijamy.
5. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Grzanie góra - dół.
Filety wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy 30 minut bez przykrycia.
Pure z marchewki:
* 5 marchewek
* łyżka klarowanego masła
* szklanka wody
* sól
1. Oczyszczoną i oskrobaną marchew kroimy w talarki. Zalewamy wodą, solimy. Gotujemy do miękkości. Dodajemy masło, miksujemy na gładką masę.
Kapusta pekińska na ciepło:
* jedna młoda, zielona kapusta pekińska
* łyżka klarowanego masła
* jedna biała część pora
* 100 ml białego półwytrawnego wina
* łyżka drobno posiekanego koperku
1. Białą część pora kroimy na pół i drobno siekamy.
2. Na rozgrzanym maśle podduszamy pora, dodajemy białe wino i dusimy aż płyn zredukuje się do połowy.
3. Dodajemy drobno pokrojoną kapustę pekińską i zasmażamy często mieszając ok. 2-3 minuty. Po tym czasie doprawiamy solą i białym pieprzem. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut.