Ostatnio był przepis na sernik z rosą a dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisem na sernik z orzechami i kremem cappuccino. Szczerze mówiąc, to do tej pory nie spotkałam się z takim połączeniem w serniku i dlatego kiedy w gazetce zobaczyłam ten przepis to postanowiłam jak najszybciej go wypróbować. I nie żałuję bo wyszedł znakomity:)
Ciasto kruche:-200g mąki pszennej
-100g cukru
-1 jajko
-2 żółtka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z wszystkich składników zagniatamy cisto kruche, wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
Ciasto orzechowe:-150g orzechów włoskich (zmielonych)
-4 białka + szczypta soli
-5 łyżek cukru
-1 łyżka mąki pszennej
-1 łyżka bułki tartej
-łyżka orzechowego proszku cappuccino
Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Następnie do piany delikatnie wmieszać orzechy, mąkę i bułkę tartą, dokładnie połączyć. Kłaść łyżką porcje na ciasto kruche posypać proszkiem cappuccino.
Masa serowa:-1kg białego sera
-1,5 szklanki cukru
-1 szklanka mleka
-1 szklanka śmietany 18%
-1/2 szklanki oleju
-2 jajka
-4 żółtka
-2 budynie śmietankowe
Ser zmielić dwa razy, ucierać z cukrem jajkami i żółtkami. Dodawać resztę składników i miksować do połączenia. Gotową masą zalać kupki ciasta orzechowego.
Całość piec około godziny w 160 stopniach. Ostudzić.
Krem cappuccino:-2 szklanki mleka
-5 łyżek cukru
-2 żółtka
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki mąki pszennej
-4 łyżki orzechowego proszku cappuccino
-kostka masła lub margaryny
Dodatkowo:-1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Połowę mleka zagotować z cukrem, w reszcie rozmieszać obie mąki oraz żółtka. Wlać do gorącego mleka i ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puch dodając po łyżce budyń. Na koniec do kremu wsypać cappuccino, dokładnie połączyć.
Gotowym kremem posmarować wierzch upieczonego i ostudzonego ciasta, posypać startą czekoladą, schłodzić. I gotowe!
Sernik jest bardzo sycący wystarczy niewielki kawałeczek aby zaspokoić apetyt na coś słodkiego;)
Miłego dnia.
Sylwia.