W zeszłym tygodniu w przed pielgrzymkowy poniedziałek zapukał do mnie kurier z paczką od +Lidl Polska Sklepy Spożywcze. Radość i zaskoczenie. W paczce obfitość smakołyków w ramach tygodnia produktów iberyjskich. Hiszpańskie oliwy, portugalskie oliwki, ognisty sos z papryczek piri piri rozpalający zmysły niczym flamenco, lemoniada dla pragnących orzeźwienia w czasie skwaru, trunek dla fanów FC Barcelony, turron dla łasuchów, biały tuńczyk w zalewie i migdały solone na przekąskę do przegryzania w czasie sportowych emocji z Rio. Po takiej dawce smakołyków aż chciałabym pozwiedzać Lizbonę i skosztować miejscowych przysmaków. Niestety z wyprawą muszę poczekać, ale kulinarne wycieczki zaczynam już dziś. Zapraszam na wspólne piknikowanie.
Sałatka po iberyjsku z ciecierzycą
280 g ciecierzycy ze słoika Sol Mar
60 ml oliwy Sol Mar
1 cebula
3 duże ząbki czosnku
1/3 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
1 łyżka octu balsamicznego
250 g papryki drobno pokrojonej
180 g kiełbasy chorizo lub czosnkowej
1/2 pęczka natki pietruszki lub bazylii
sól, pieprz
opcjonalnie: ostry sos z papryczkami piri piri Sol Mar
Cebulę i czosnek kroimy. Na patelnię wlewamy oliwę i podgrzewamy. Dodajemy cebulę z czosnkiem. Następnie pokrojoną paprykę i ciecierzycę ze słoika dorzucamy na patelnię i razem podsmażamy. Kolejno dodajemy kiełbasę, w przypadku czosnkowej dodajemy więcej wędzonej papryki. Podsmażamy do czasu zarumienienia się kiełbasy. Pod sam koniec wzbogacamy smak octem balsamicznym. Doprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy z posiekaną pietruszką.