Wilgotne płuca, reumatyzm, nieprzyjemny zapach oddechu, (nie chodzi o zapach np. od niemytych, czy zepsutych zębów) wg Hildegardy von Bingen to objawy nadmiaru, jak to ona nazywa złych płynów, które gromadzą się w organizmie. Taki stan nazywa zaflegmieniem ciała.
Szałwia usuwa 3 rodzaje złych płynów:
mali humores: wywołane przez błędy dietetyczne i trucizny w kuchni
noxi humores: szkodliwe płyny produkowane przez źle funkcjonujące gruczoły, wysyp histaminowy, trucizny ze środowiska
infirmi humores: wywołane przez choroby infekcyjne, toksyny, niepawidłową przemianę materii, osłabienie organizmu w dzieciństwie.
|
Gałązki szałwii |
|
Pocięta szałwia w podgrzewanym winie |
Przepis na wino szałwiowe jest bardzo prosty. Gotujemy liście szałwii w winie ok. 2 minut. Przecedzamy zioła i wrzące wino przelewamy do butelek, które szczelnie zamykamy.
W komentarzach lekarzy Hertzka i Strelow do oryginalnego tekstu podane jest, iż wino należy pić ciepłe. Czyli zapewne idealnie byłoby świeże liście szałwii gotować w winie, i takie od razu wypijać.
|
Przecedzone wino |
Hildegarda von Bingen uznaje szałwię, obok piołunu (wermut), bertramu i galgantu jako jedno z najważniejszych ziół. Szałwia leczy przyczyny chorób, a nie tylko objawy. Leczy szybko i skutecznie. Hildegarda poleca spożywanie szałwii pod każdą postacią. Nawet w formie sproszkowanej na chleb. Wina szałwiowego nie poleca jedynie przy reumatyzmie. W tym przypadku szałwię należy pić w postaci herbaty.
Na zdjęciu fragmenty oryginalnego tekstu Hildegardy z książki Große Hildegard-Apotheke. Dr. Gottfried Hertzka i Dr. Wighard Strehlow