Pomidory do słoików robimy z myślą o dodatku do sosów do makaronu, pizzy, jak i również jako dodatek do mięs, gulaszu. A i do gołąbków będą idealne. No i oczywiście do zup!
Do przetworzenia bierzemy pomidory bardzo dojrzałe, wręcz przejrzałe, słodkie, o intensywnym smaku. O pomidorach marketowych możemy zapomnieć. Do dalszej przeróbki nie nadają się. Pomidory nabywamy bezpośrednio z uprawy lub z giełd warzywnych. Latem w cenie 2-3 zł za kilogram. Warunkiem takiego zakupu jest odbiór całej, najczęściej 10 kg skrzynki
Przygotowanie:
Do rondla wrzucamy obrane i byle jak pokrojone pomidory. Dodajemy sól. Na 1 kg płaską łyżkę.
Dusimy 10 minut. Do słoików wrzucamy kawałek liścia laurowego, ziarenko ziela angielskiego, ziarenka pieprzu, liść lubczyku. Gorące pomidory wlewamy do słoików i od razu zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 10 minut.