Ogórki kiszone i sposób ich robienia powinien być uznany jako narodowe dobro. Bo co, jak nie wiedza przekazywana od babć i mam sama w sobie nie jest wielką wartością. Robiąc ogórki nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy, że tak samo przecież kisiły je nasze pra-pra-pra babki. Żaden blog, żaden przepis z książki kucharskiej nie odda nam tego poczucia. Poczucia, że coś zamierzchłego trawa z nami w niezapisanym przekazie. Pytajmy nasze mamy, babcie, dziadków, ciotki, o to jak robią kiszone ogórki. Jakich przypraw dodają. Nie zapisujmy ilości soli, nie pytajmy ile łyżek dodały na litr. Poprośmy, aby dały nam spróbować solanki, którą zalewają świeże ogórki. Spróbujmy słonej wody, a na zawsze zapamiętamy jej smak. I taką też przyrządzać będziemy.
Najlepsze kiszone ogórki, to te, które ukisimy własnoręcznie Ja uwielbiam małosolne, dlatego często ogórki znikają zanim na dobre zdążą się porządnie ukisić. Takie ogóreczki przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Musimy mieć duży słój, któr...
Suszone ogórki kiszone jako przyprawaSuszone ogórki kiszone, jakkolwiek absurdalnie by to nie brzmiało, stanowią doskonałą przyprawę wykorzystywaną przez najlepszych szefów kuchni. Kiedy mieszkając w Arabii Saudyjskiej wpadłam na pomysł, żeby ususzyć k...
Od dwóch lat zaczęłam kisić inne niż ogórki czy buraczki warzywa i często dodawałam do nich marchewkę. Ogórki kiszone z marchewką i papryką powstały więc z ciekawości nowego smaku, jak też mieszanki zachowają się w nowym połączeniu. Kisiłam już ogórki ...
Ogórki kiszone i sposób ich robienia powinien być uznany jako narodowe dobro. Bo co, jak nie wiedza przekazywana od babć i mam sama w sobie nie jest wielką wartością. Robiąc ogórki nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy, że tak samo przecież kisiły je n...
Ogórki dokładnie umyć. Ułożyć w słoiku razem z koprem, obranym chrzanem i czosnkiem. Przygotować zalewę (czubata łyżka soli na 1l ciepłej wody z kranu). Zalać ogórki i odstawić. Można próbować już następnego dnia.