Liście rosną cały sezon, od wiosny do jesieni. Dlatego warto zaopatrzyć się w zapas podbiału w zalewie. Przyda się! Przepisy na dolmę, czyli mini-gołąbki sprawdziły się i zachwycają. Ważne, aby zalewa była lekko kwaśna, a wtedy podbiał smakuje jak liście winorośli.
![](https://1.bp.blogspot.com/-Yuj1C7eSTMc/WZU_HrC68YI/AAAAAAAAHPU/sj7mrJxoE4kJJaRyrrwuK1bMFIKirGPWQCEwYBhgL/s320/podbia%25C5%2582%2Bw%2Bs%25C5%2582oikach.jpg)
Zbieramy młode, jaśniejsze liście. Myjemy i zwijamy. Przed włożeniem do słoika nie jest konieczne ich sparzenie. Surowe liście są na tyle elastyczne, że nie kruszą się pod wpływem zwijania.
Zrolowane liście układamy w słoikach i zalewamy kwaśną zalewą z wody, soli i kwasku cytrynowego. Możemy również wsypać sól i kwasek bezpośrednio do słoików na liście i następnie zalać je wrzątkiem. Na litrowy słoik wystarczy pół łyżeczki kwasku i łyżeczka soli.
Zalane wrzątkiem słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 7-10 minut.
![](https://3.bp.blogspot.com/-8hMJKJtXVEY/WZU9DNf1icI/AAAAAAAAHPE/PZ1pZAjfDhMPmx5qlHGAfo41kxQpfUPugCLcBGAs/s640/dolma%2Bz%2Bfarszem%2Bry%25C5%25BCowym.jpg) |
Farsz z ryżem, cebulką, rodzynkami i pietruszką kładziony na liście podbiału ze słoika. Rewelacja! |
![](https://3.bp.blogspot.com/-O1m0w5Kv9Sc/WZU9JdAkv4I/AAAAAAAAHPI/c25WXerFnJgZaNQDXrr0-L2ndoN1-LMXgCLcBGAs/s640/dolma%2Bpodbia%25C5%2582%2Bgo%25C5%2582%25C4%2585bki.jpg) |
Farsz mięsny na liściach zaparzonych.
|