Liście rosną cały sezon, od wiosny do jesieni. Dlatego warto zaopatrzyć się w zapas podbiału w zalewie. Przyda się! Przepisy na dolmę, czyli mini-gołąbki sprawdziły się i zachwycają. Ważne, aby zalewa była lekko kwaśna, a wtedy podbiał smakuje jak liście winorośli.
Zbieramy młode, jaśniejsze liście. Myjemy i zwijamy. Przed włożeniem do słoika nie jest konieczne ich sparzenie. Surowe liście są na tyle elastyczne, że nie kruszą się pod wpływem zwijania.
Zrolowane liście układamy w słoikach i zalewamy kwaśną zalewą z wody, soli i kwasku cytrynowego. Możemy również wsypać sól i kwasek bezpośrednio do słoików na liście i następnie zalać je wrzątkiem. Na litrowy słoik wystarczy pół łyżeczki kwasku i łyżeczka soli.
Zalane wrzątkiem słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 7-10 minut.
Farsz z ryżem, cebulką, rodzynkami i pietruszką kładziony na liście podbiału ze słoika. Rewelacja!
Liście rosną cały sezon, od wiosny do jesieni. Dlatego warto zaopatrzyć się w zapas podbiału w zalewie. Przyda się! Przepisy na dolmę, czyli mini-gołąbki sprawdziły się i zachwycają. Ważne, aby zalewa była lekko kwaśna, a wtedy podbiał smakuje jak liśc...
młode liście podbiału o średnicy 12-15 cmkwasek cytrynowysólLiście myjemy i odcinamy ogonki.W dużym garze gotujemy osoloną wodę, do której wrzucamy liście.Liście krótko gotujemy, ok. 2-3 minut. Następnie odcedzamy i przekładamy do miski. Do wody ...
Zbieramy zdrowe liście podbiału. Zaparzamy wrzątkiem i przestudzone zwijamy ciasno układając w słoikach.Do każdego wypełnionego liśćmi słoika o objętości300 ml dosypujemy 1 łyżeczkę soli i szczyptę kwasku cytrynowego.Tak przyrzą...
PODBIAŁ POSPOLITY Jest toroślina zrodziny astrowatych. Kiedy kwitnie, toznaczy, żewłaśnie przyszła wiosna. Podbiał zwany jest też Bożym liczkiem lub oślą stopą. Jest byliną, którakwitnie w...
Liście podbiału do DolmyZebrane liście myjemy, odcinamy ogonki i wrzucamy do osolonego wrzątku. Parzymy kilka minut, odcedzamy, przestudzone zwijamy i wkładamy do słoików. Zalewamy gorącą wodą (może być ta, w której podbiał się gotował). Do każdego sło...
1 l wody2 łyżki soli0,5 szkl octuSkładniki zalewy lub ich wielokrotność gotujemy. Do wrzątku wrzucamy liście podbiału bez ogonków. Gotujemy 2 minuty. Odcedzamy bez wylewania płynu. Przestudzone liście zwijamy w takiej ilości, aby pasowały do słoi...
W tradycyjnym przepisie dolmę zawija się w liście winogron. A że my takie nie koniecznie mamy, to szukamy łatwiejszych rozwiązań. W Polsce podbiał rośnie wszędzie i na pewno jeśli dowiemy się jak wygląda, znajdziemy go bez trudu. Do dolmy potrzebujemy ...
Zanim przyjdzie czas na wykonywanie nalewek owocowych warto spróbować swoich sił przy zrobieniu nalewek kwiatowych. Kwiaty podbiału zbieramy rano, oszczędzając kwiaty nierozwinięte, przekwitłe lub rosnące na niezbyt ładnie wyglądających krzewach. Nalew...