Już jakiś czas temu słyszałam historie o pysznej pizzy pod Krakowem, nigdy nie było mi tam jakoś po drodze. Skuszona, po obejrzeniu programu „Widelcem po mapie” w końcu zdecydowałam się, żeby tam pojechać. Jak się okazało Pizzeria En Plato. Pizza...
Ajwar to lekko pikantna pasta warzywna, bardzo popularna na Bałkanach. Główne składniki pasty, to papryka słodka i ostra, czosnek, koncentrat... Czytaj dalej
Restauracja Semolino, a właściwie Semolino Hand Made Pasta Pizza, choć działa od ponad roku, to dopiero niedawno przykuła moją uwagę. Przejeżdżałam obok w poszukiwaniu sklepu z meblami. Okazało się, że ten znajduje się po drugiej stronie tego sam...
I hope you still remember my post about How to caramelise onion?. Sometimes I just whip up a batch of onions for myself to eat whether with pasta or solo (I know it sounds crazy!) and when I get bored...
The post Three cheese caram...
Gdy nam zostanie makaron, zwłaszcza bolognese lub z grillowanej kiełbasy, rano następnego dnia warto zrobić pizzę z makaronu. Danie jest klasyczne włoskie, żeby nie było. Przygotowanie:- bierzemy resztki makaronu - wbijamy do środka 2 jajka- dok...
"Przygoda Marleny de Blasi z gotowaniem zaczęła się, gdy autorka miała dziewięć lat. Na jednej z plaż południowego wybrzeża Italii spotkała staruszkę, piekącą na ognisku ziemniaki, skropione oliwką z oliwek i posypane rozmarynem oraz grudkami mors...
Polska wersja - już wkrótce :)La torta ricotta e pere è la torta preferita di tutta la famiglia e anche la mia. Negli ultimi anni ho provato tante ricette... alcune con la pasta frolla invece delle cialde alla nocciola, altre con più ricotta, altre anc...
Amo l'autunno: i suoi colori caldi delle foglie che cadono, i profumi di terra, funghi e di vino che si sentono nell'aria, il sole caldo ma non bollente e le giornate di pioggia quando rimani a casa sotto una coperta con una tazza di tè caldo o ancora...