ŚLEDZIE Z PIERNIKOWĄ NUTĄ – pyszne śledzie, które idealnie sprawdzą się jako potrawa świąteczna lub na specjalne okazje. Pyszne!
ŚLEDZIE Z PIERNIKOWĄ NUTĄ
Składniki:
- 450 g solonych filetów śledziowych
- 1 cebula
- 1 kwaśne jabłko
- sok wyciśnięty z ½ cytryny
- 3 łyżki rodzynek
- 4 łyżki oleju z ryżu o smaku imbiru SoRiso
- 1 łyżeczka dobrej przyprawy do piernika (tzn. mieszanka cynamonu, gałki muszkatołowej, kolendry, imbiru, goździków, ziela angielskiego, anyżu, pieprzu i kardamonu bez dodatku mąki i kakao)
Wykonanie:
Śledzie opłukać, a następnie namoczyć przez dwie godziny, dwukrotnie zmieniając wodę. Następnie śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kosteczkę. Pokrojone śledzie przełożyć do miski.
Cebulę pokroić w kosteczkę.
Jabłko obrać, pokroić w kosteczkę i skropić sokiem z cytryny.
Do miski ze śledziami przełożyć pokrojoną cebulę i jabłko skropione sokiem z cytryny.
Dodać rodzynki, przyprawę do piernika i olej z ryżu o smaku imbiru SoRiso.
Wszystkie składniki wymieszać, przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, żeby smaki się przegryzły.
Artykuł ŚLEDZIE Z PIERNIKOWĄ NUTĄ pochodzi z serwisu Przepisy Joli.