SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW (NA ZIMĘ) – to przepis z mojego rodzinnego domu. Polecam!
Składniki:
- 1 kg zdrowych, zielonych pomidorów
- 3 średniej wielkości cebule
- 1 łyżeczka soli
Składniki na zalewę:
- 2,5 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu 10 %
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka gorczycy
Wykonanie:
1 kg zdrowych, zielonych pomidorów, umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym i pokroiłam w cienkie krążki.
Cebulę obrałam i też pokroiłam w cienkie krążki, dodałam do pokrojonych pomidorów, posoliłam 1 łyżeczką soli i wymieszałam. Odstawiłam na około 1 godzinę.
Po tym czasie odlałam goryczkę jaką puściły pomidory. Zrobiłam zalewę.
Do garnka wlałam wodę, ocet, wsypałam cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę i zagotowałam.
Gdy zalewa podstygła zalałam moją sałatkę, wymieszałam i po około 30 minutach, nakładałam do słoiczków, uzupełniałam zalewą. Słoiczki zakręciłam i wstawiłam do pasteryzacji na około 20 minut (od momentu zagotowania wody).