
PRZEPIS NA UDKA Z PRODIŻA – udka upieczone w prodiżu PECENKA ETA są tak delikatne jak konfitowane w tłuszczu. Mięso pieczone w prodiżu ma niepowtarzalny smak.
Składniki:
- 5 udek z kurczaka
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka lubczyku
- 1 łyżka pieprzu prawdziwego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżki soli himalajskiej
- 5 łyżek oleju
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
Wykonanie:
Do miski wlałam olej i dodałam wszystkie wymieniona zioła i przyprawy. Czosnek pokroiłam na plasterki i dodałam do ziół i dolałam oleju, tak powstała moja marynata.

Umyte i osuszone kawałki kurczaka włożyłam do marynaty na dwanaście godzin.
Udka piekłam w prodiżu PECENKA ETA przez 45 minut. Udka podałam bezpośrednio z prodiża.
