KREWETKI NA SAŁATCE Z CYTRUSÓW – pyszna, lekka potrawa dla miłośników owoców morza. Warto spróbować szczególnie, że teraz krewetki są dostępne już za kilkanaście złotych (w sklepach sieciowych). Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam oleje ryżowe So Riso (więcej informacji o olejach ryżowych znajdziecie na stronie www.soriso.pl )
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonych krewetek
- 2 łyżki So Riso Oleju z ryżu o smaku chili
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sosu pad thai
- So Riso Olej z ryżu o smaku przypraw orientalnych do smażenia
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 marynowana papryczka chili
- 1/4 szklanki mleka
- 1 pomarańcza
- 1 grejpfrut
- 3 łyżki So Riso Oleju z ryżu o smaku limonki
- Garść kiełków z rzodkiewki
Wykonanie:
Krewetki umyłam, rozmroziłam i osuszyłam. Następnie posoliłam i polałam je olejem z ryżu So Riso o smaku chili.
Dodałam sos pad thai i wymieszałam. Odstawiłam na 30 minut.
Zabrałam się za przygotowanie cytrusów. Grejpfruta obrałam ze skórki i usunęłam wszystkie białe błonki.
Pomarańczę obrałam, usunęłam białe elementy i wymieszałam w grejpfrutem.
Dolałam 2 łyżki So Riso Oleju z ryżu o smaku limonki. Dodałam umyte i osuszone kiełki rzodkiewki. Wszystko razem wymieszałam i odstawiłam.
Wlałam na patelnię So Riso Olej z ryżu o smaku przypraw orientalnych. Ten olej po rozgrzaniu pachnie przepięknie.
Następnie zabrałam się za przygotowanie ciasta. Wlałam mleko, wbiłam jajko, dodałam pokrojoną drobno małą marynowaną papryczkę chili i wsypałam mąkę. Wszystko dokładnie wymieszałam.
Krewetki osuszyłam. Chwytałam za ogonki i maczałam w cieście. Tak przygotowane krewetki smażyłam do zarumienienia (z dwóch stron) na oleju z ryżu So Riso o smaku orientalnym. Smażenie trwa jakieś 5 – 8 minut.
Krewetki po usmażeniu odsączyłam. Na talerzu ułożyłam wcześniej przygotowane cytrusy z kiełkami. Na cytrusach ułożyłam gorące krewetki. Połączenie cytrusów, oleju smakowego So Riso i krewetek jest nieziemskie. Uwielbiam ten smak.