Sezon na ogórki trwa. W tym roku zrobiłam swoje pierwsze ogórki. Dwa pierwsze słoiki zrobione na początku lipca "na próbę" wyszły wyśmienicie i już ich nie ma. Przepis wzięłam od babci, której ogórki niezmiennie od wielu lat robią w rodzinie furorę ;) Dzisiaj zrobiłam kolejne 5 słoików, które tym razem mam zamiar zostawić na jesień i na zimę. Będą w sam raz jako dodatek do obiadów, albo świetnie nadadzą się na zupę.
Składniki:
ogórki
koper
chrzan
czosnek
woda
sól
Ogórki myjemy. Słoiki także dokładnie myjemy i wycieramy do sucha. Do każdego słoika wkładamy po 2-3 kawałki chrzanu, 2 ząbki czosnku i kilka gałązek kopru.
Do garnka wlewamy zimną wodę. Ilość jest zależna od ilości ogórków i słoików. Na każdy litr wody wsypujemy 1 łyżkę soli. Mieszamy i zostawiamy na kilka minut.
Do słoików wkładamy ogórki. Jaśniejszą końcówką do góry.
Zalewamy wodą z solą.
Słoiki zakręcamy i odstawiamy do ukiszenia na kilka dni.
Smacznego!