No i mamy już luty. A mi kończy się okres błogiego lenistwa. Od jutra zaczynam pracę w nowym miejscu i nie powiem, bo lekko się stresuję jak to będzie. Oby było dobrze! Trzymajcie kciuki, a tymczasem zostawiam was z przepisem na makaron, któremu wyrazistości nadaje dodatek suszonych pomidorów.
Składniki na 4 porcje:
400 g makaronu kokardki
200 g piersi z kurczaka
10 suszonych pomidorów z zalewy
1 cukinia
200 ml śmietanki kremówki
olej
przyprawa do kurczaka
pesto:
garść orzechów włoskich
100 ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cukinię kroimy w półplasterki, a kurczaka w kostkę.
Posypujemy kurczaka przyprawą i smażymy go na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po kilku minutach dodajemy do niego cukinię, mieszamy i po kolejnych kilku minutach dodajemy śmietankę. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. W tym czasie siekamy drobno suszone pomidory. Dodajemy je do naszego sosu.
Składniki na pesto blendujemy na gładką masę.
Makaron odcedzamy i podajemy z łyżką pesto i sosem.
Smacznego!