Zuppa di pesce to rybna włoska zupa, w której znajdziemy nie tylko owoce morza ale i różnego rodzaju ryby. U mnie tylko owoce morza, dużo owoców morza jak na taką porcję zupy. Przepiękne krewetki o gigantycznym rozmiarze jak i przegrzebki otrzymałam od...
Jako dodatek do barszczu lub przekąska w czasie przyjęcia. Paszteciki z ciasta francuskiego są szybkie do zrobienia, proste i bardzo smaczne! Przygotowałam je do nowego numeru Magazynu Maszkety. Gorąco zachęcam do lektury! (kliknij tuta by przeczytać m...
Czas wrócić do rzeczywistości, w której nie króluje babka i kolorowe pisanki. Chociaż lodówka pewnie wciąż nie świeci pustkami po świątecznych pysznościach, warto rozejrzeć się za produktami innymi niż spożywane ostatnio wędliny, jajka i sałatki. Grunt...
Koktajl pieczone jabłko-banan-jogurt-cynamonW środę w przerwie między podstawą a rozszerzeniem z angielskiego odwiedził mnie pewien maturzysta. Wyobraziłam sobie jak ciężko by mi było przełknąć cokolwiek z tego stresu, więc... zrobiłam koktajl xD...
Kakaowa kasza bulgur z rozgniecionymi malinami i ricottą...bo czasami zdarza się zaspać, bo budzik jest po to by go wyłączyć i zamknąć oczy na "minutkę".. ale zdarza się :PWeekend, udany, rodzinnie było, dużo rozmów, dużo śmiechu, teraz czas do pracy.....
Dyniowe płatki ryżowe z gruszką,tahini i sosem kakaowym**kakao+wodaMiały być kluski, ale wiecie mąka kokosowa, zupa z wody i te sprawy, a więc myśl Natalia, bo czas Ci się kończy, bo zaraz jedziesz, coś na szybko, oo dynia jeszcze jest, coś na po...
Bywają dni, że jakakolwiek propozycja obiadowaspotyka się z jednoznaczną odmową.Na nic tu tłumaczenie, że zdrowe, że warto, że szybko się gotuje.Bywają dni, że każda inicjatywa kulinarna kończy się zjedzeniem kanapkialbo stanowczym "no, to będę głodna/...
Od 1995 r. świętujemy na świecie Dzień Książki i Praw Autorskich. Święto zostało ustanowione przez UNESCO, by promować czytelnictwo i edytorstwo oraz wiedzę o prawie autorskim chroniącym własność intelektualną.Ten dzień najdłużej świętują Kataloń...
Często zostaje mi 2-3 pieczarki z tych które do czegoś kupiłam. Nie ma z tym większego problemu- smażę je i mrożę by potem dodać do innych dań. Tym razem wymyśliłam sobie zupę z podsmażonych pieczarek, suszonych grzybów i utartych warzyw. Czytaj więce...
Tost jest dobry na wszystko, na chandre - zamiast czekolady, na obiad (w końcu na ciepło), na śniadanie (bo powinno być solidne), na posprzątanie lodówki (bo wszystko da się zapiec w chlebie)... Można by wymieniać i wymieniać. Ostatnio miałam jak...
Dziś obchodzimy Światowy Dzień Weganizmu!Ten fakt doszedł do mnie rano, gdy postanowiłam przygotować gofry. Mieszając ciasto zaczęłam się chichrać, bo dokładnie 2 lata temu, również pierwszego dnia listopada smażyłam dyniowe gofry. To będzie moja listo...
Witajcie :) Wybaczcie małą przerwę w nowych wpisach, ale jesiennie wirusy osłabiły nasze organizmy i przykuły na pewien czas do łóżek. Teraz jednak wracamy z pomysłami na ciekawe dania i chęcią próbowania nowych połączeń smakowych. Dziś właśnie takie n...
Pierogi z rybą? Też podchodziłam do tego dania dość sceptycznie, póki nie skosztowałam. Pyszne, delikatne, a dodatek sosu chrzanowego dopełnia wysublimowaną smakowo całość.Farsz na pierożki przygotowałam z dorsza z dodatkiem łososia, by przełamać nie t...
Szparagi i sos holenderski - tak smakuje maj. Maślany sos holenderski to niestety prawdziwa bomba kaloryczna - przygotowny na bazie masła i żółtek w szczególny jednak sposób komponuje się ze szparagami. Świetnie smakuje również ze wszystkimi młod...
Kaczka obok gęsiny to najszlachetniejszy rodzaj mięsa drobiowego. Charakteryzuje się dużą ilością białka, stanowi także znakomite źródło fosforu, żelaza, potasu i witamin z grupy A, B i E. I choć zawiera mniej tłuszczu niż mięso czerwone, do dietetyczn...
Kiedy półtora roku temu po raz pierwszy odwiedziłam St. Moritz tylko przeszłam obok Badrutts Palace. Ustawione na podjeździe Rolls-Roycey zdecydowanie mnie onieśmieliły i nawet nie pomyślałam o tym, by zajść do środka i zobaczyć słynne lo...