Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
290923 wyników
Przepis na Rydze po cygansku w
Pierwsze wypieki Karolci.Babeczki Czekoladowe
Dziś rano strasznie zmokłyśmy z Karolcią. Wróciłyśmy do domu mokre i w złym nastroju bo czekał nas dzień bez zabaw na placu zabaw, skoków na trampolinie i innych codziennych atrakcji. Deszczowa aura zazwyczaj wzmaga mój apetyt na słodycze. Oczywiście j...
Pukpuki w kuchni
Słodkości
,
Czekolada
Brownie nr4 z solonym karmelem, czyli o parach nie do pary
Jako mała córka, nie rozumiałam mojego Taty w dwóch kluczowych kwestiach: jak można odręcznie rysować całkowicie proste linie na kartce i jak można jeść żółty ser z dżemem. Mimo, że to drugie było zwierzeniem historycznym i nigdy nie widziałam Ta...
trufle i inne nieszczęścia
Desery
,
Czekolada
,
Brownie
,
Karmel
FODMAP leczo
Aż strach patrzeć jak dawno nic nie pisałam... :( Trochę intensywnie ostatnio było i przepisy leżały nistety odłogiem.Idą, a właściwie już nastały, w moim życiu zmiany dietetyczno-kulinarne. Kolejne już. Cały czas szukałam diety, po której będę się czu...
Pysznie i zdrowo, czyli zdrowie od kuchni
Wegańskie
,
Bezglutenowe
,
Obiad
,
Low FODMAP
Tagine z kurczakiem i kiszonymi cytrynami.
Jakkolwiek w Polsce upały, my na zielonej wyspie nie jesteśmy pobłogosławieni nawet promykiem słońca. Zimno na przemian z duchotą, burze na przemian z deszczem. Nie wiesz jak się ubrać, ale wiesz co chcesz zjeść. Coś ciepłego, rozgrzewającego i ...
Cztery Pory Smaku
Dania obiadowe
,
Cebula
,
Cytryna
,
Na przyjęcie
,
Drób
,
Kolacje
,
Anyż
Śledź z cytryną, melisą i miętą
Już dawno miałam go na myśli ale ususzone zioła mi w tym pomogły. Upały dotknęły moje świeże zioła melisy i mięty. Chyba już wiesz co z nich powstało? Zobacz więcej!Śledzie to taka wytrawna i wyraźna w smaku przekąska. Niektórzy dojrzewają do niej lata...
Zdrowi w Łodzi
Moja kuchnia
,
Dorośli
,
Bezgluten
,
Wytrawnie
,
Przekąska
,
Przyprawy
,
Zielnik
Zupa parobka – kuchnia podkarpacka
Słynną włoską zupą minestrone zachwyca się cały świat (w tym ja), tymczasem w naszej podkarpackiej kuchni również nie brakuje sytych zup, bogatych w składniki dostępne w każdym domu i o każdej porze roku. Zupa parobka jest doskonałym tego przykładem. F...
Trzeci talerz
Kuchnia podkarpacka
,
Zupy
Nalewka na suszonych owocach czyli pożegnanie zimy
Kiedyś, przed laty, gdy byłem małym, słodkim przedszkolakiem, zimę żegnałem wraz z koleżankami i kolegami nad brzegiem tego stawu położonego tuż obok mojego przedszkola. Nasza Pani niosła zrobioną przez nas Marzannę, która w chwilę później lądowa...
pracownia nalewek
Przepisy na nalewki
,
Nalewka zimowa
,
Wódka
,
śliwki suszone
,
Jabłka suszone
,
Morele suszone
Pizzerinki wegetariańskie
Wraz z Lenką przy okazjiostatniegoracuchowego spotkania przygotowałyśmy pizzerinki.Do ostatniej chwili niewiedziałyśmyoczywiście co będziemy robić, jednakże po przejrzeniu produktów dostępnych w lodówce i wszystkich szafkach i k...
Kuchenne improwizacje
Cebula
,
Drożdże
,
Mąka
,
Oregano
,
Bazylia
,
Cukinia
,
Oliwa z oliwek
,
Pieczarki
,
Pieprz ziołowy.
,
Pizza
,
Pizzerinki
,
Pomidor
,
Ser żółty
85 NOWOROCZNE NALEŚNIKI RYŻOWE
Naleśniki ryżowe smażone na oleju kokosowym z truskawkami i cukrem pudrem plus caffe lattenaleśniko-omlety z mąki ryżowej według tego przepisu (mleko sojowe, olej kokosowy, jaja z własnego kurnika)truskawkicukier puder (osłodźmy sobie życie na początek...
Zjadłam Niebo
Bez pszenicy
,
Bezglutenowo
,
Kawa
,
Truskawki
,
Placki
,
Jarmuż
,
Naleśniki
,
Jaja
,
Olej kokosowy
,
Mąka ryżowa
,
Omlet
,
Tempeh
,
śmietana sojowa
Kimchi
Przepis na kimchi: Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej z kiszonych, fermentowanych warzyw, głównym składnikiem jest kapusta pekińska. Kimchi albo się bardzo lubi albo nie jada w ogóle, jest to specyficzne danie o smaku ostro- słodkim, nieco p...
Zbiór przepisów kulinarnych
Czosnek
,
Cukier
,
Marchew
,
Przetwory
,
Chilli
,
Imbir
,
Jabłko
,
Surówki
,
Kapusta pekińska
,
Kimchi
,
Kiszonka
,
Kuchnia koreańska
,
Mąka ryzowa
Zwykły placek ze śliwkami
Każdy, kogo spotykam w Polsce pyta to jak Wam się żyje w tej Francji?. Zwykle odpowiadam, że są plusy i minusy. Jak w każdej dziedzinie, również w sprawach kulinarnych. Bo na ten przykład, jest pyszne mięso, ale nie ma takich wędlin, kab...
chilitonka
Uncategorized
,
Ciasto z owocami
,
Biszkopt
,
Placek
,
Węgierki
,
śliwki
Dowiedzieliśmy się, dlaczego warto polubić kaszę owsianą
Glukan i flukan – czy wiesz, czym są? To rozpuszczalne błonniki, zapewniające uczucie sytości po spożytym posiłku i regulujące poziom cholesterolu we krwi. Ich doskonałym ... Post Dowiedzieliśmy się, dlaczego warto polubić kaszę owsianą pojawił się por...
Magazyn kulinarny Codogara
Slider
,
Produkty spożywcze
,
Kasza
,
Owsianka
Naturalne, energetyczne batoniki z makiem
Ach ten listopad, co roku mam z nim problem, a w tym jest szczególnie nieznośny. W intrenecie aż roi się od mądrych poradników „ jak przetrwać listopad”, „ 10 sposobów na listopadową chandrę itp. Ja przetestowałam już wiele sposobów ale [...]...
Ekoquchnia
Wegańskie
,
Dietetycznie
,
Wpis sponsorowany
,
Ekoprodukty
Grzaniec z głogiem
Dzień dobry! Zaczynają się jesienne dni. Słoty i chłody. Chociaż słońce nadal pięknie świeci, zioła i warzywa w ogrodzie chcą jeszcze rosnąć i nabierać...
Klaudyna Hebda
Owoce jesieni
,
Napoje bezalkoholowe
Dlaczego zimą nasz organizm domaga się roślin zielonych? Dlaczego nie wyrzucam liści kalarepy. Jak zrobić jarzynkę z młodych liści kalarepy i rzodkiewek.
Jesienią i zimą mało czasu spedzamy na dworze. Dni są pochmurne i krótkie. Często brakuje nam słońca. Większość z nas ma gorsze samopoczucie, niższą odporność i większą podatność na infekcje. Wspomagamy sie suplementami i ulegamy reklamom różych ...
Twins Pot
Warzywa
,
Dla dzieci
,
Na obiad
,
Zdrowie
,
Przewodnik po produktach
,
Surówki
Kolokazja jadalna - Taro
Kolokazja jadalna, taro, kleśnica jadalna (Colocasia esculenta) - gatunek rośliny z rodziny obrazkowate. Bulwy pochodzą z Birmy i indyjskiego stanu Assam. Roślina znana już była w starożytności. Obecnie występuje w strefie tropikalnej i subtropikalnej,...
Smakowity blog
Warzywa
←
Poprzednia
884
885
886
887
888
Następna
→