Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
2989 wyników
Przepis na ryb
Faszerowana pierś z kurczaka na pure z octem balsamicznym.
Dzisiaj krótko, bo dokańczam pakować walizkę. Wymarzony urlop, pełen pysznej (mam nadzieję) kuchni przed nami. Zostawiam Wam przepis na pierś z kurczaka z wyrazistym słodko-słonym nadzieniem i pure ziemniaczane, które podbiło moje serce. P...
Cztery Pory Smaku
Dania obiadowe
,
Drób
,
Pomidory
,
Ziemniaki
Sałatka z grillowanej cukinii i serka koziego
Uwielbiam ser kozi, pod każdą postacią. Najbardziej jako dodatek do sałatek. Bardzo szybka i prosta w wykonaniu sałatka - idealna jako dodatek do mięsa lub ryb.Składniki:- 3 cukinie- garść pomidorków koktajlowych - 150 g twardego koziego sera- płynny m...
JUST EAT ME ;)
Makrelove
Serwus, moi drodzy!Dziś będzie smacznie, ale nie deserowo. Chociaż... co kto woli ;-)Urlop spędziliśmy nad morzem. Pogoda, wiadomo, jak to w Polsce, średnio się udała, do tego jeszcze rozchorowałam się na całego, w efekcie czego nie byłam w stani...
Kejti twórczo w kulinarnym kaprysie
Kolacja
,
Obiad
,
Kanapki
,
Makrela
,
Pasta
,
Pasta rybna
,
Ryba
Chrupiąca tilapia podana ze szparagami w sosie ze śmietany kaparów i czosnku.
Zaczął się sezon na szparagi także trzeba korzystać. Białe zielone dla każdego coś miłego. Ja osobiście wolę zielone, nie trzeba ich obierać i ładnie wyglądają pod bladymi sosami :) U mnie sos ze śmietany z masłem czosnkowym, musztardami i kaparami. Se...
Kurka pieczona
Obiadki
,
Poszukiwanie inspiracji
Cukinia po meksykańsku
Dzięki papryczkom serrano cukinia zyskuje zupełnie innych charakter. W tej postaci może asystować różnorodnym daniom. Składniki: 30ml oleju Carotino 450g młodych cukinii pokrojonych w grubsze plasterki 1 cebula 2 ząbki czo...
Przysmaki Świata
Kuchnia Meksykańska
Grillowane zielone szparagi
Sezon grillowy rozhulał się już na dobre, podobnie jak na nasze ukochane zielone szparagi. Dlaczego więc nie połączyć grilla i naszego ulubionego warzywa...Wyszła świetna przystawka, która w połączeniu z sokiem z grillowanej cytryny (bo czemu nie wrzuc...
devil's fork - Smaczne przepisy. Łatwe gotowanie.
Klasyka trochę inaczej
,
Paleo
,
Samuraj
,
Detoks Cukrowy
,
Zielenina na talerzu
,
Przystawka
,
Grill
KREWETKI PO TAJSKU NA FIOLETOWEJ MARCHWII
Tajlandia stoi owocami morza, na kolorowych i zatłoczonych targach można kupić najwspanialsze okazy krewetek, kalmarów i cudownych okazów ryb, najczęściej łączy je się z ostrymi pastami aby podkreślić ich kruchość i delikatność. W Tajlandii popularne s...
Kuchnia bezglutenowa Loli
Przekąska
,
Krewetki
,
Kuchnia tajska
Bacalhau à Brás
W portugalskim odpowiedniku naszej Biedronki czyli w Pingo Doce (ten sam właściciel a produkty z PD od czasu do czasu, aczkolwiek niestety rzadko pojawiają się w B) mają stoisko z rybami jakiego nie znajdzie się w najlepszych polskich delikatesach. Nie...
Trzy posiłki dziennie
Europejska klasyka
,
Hiszpania Portugalia i Ameryka Łacińska
,
Owoce mórz i bagien
,
Wspomnienia z podróży
Werbena cytrynowa
Werbena cytrynowa (Lippa Trójlistna) - roślina, która szczególnie jest moim sprzymierzeńcem przy zwalczaniu kataru i problemów z zatokami wśród małych i dużych domowników (wyciąg z werbeny jest jednym z głównych składników leku na zatoki, którego używa...
Ale-przyprawy
Herbata ziołowa
,
Napar
,
Zioło
,
Cytrynowy aromat
,
Herbata cytrynowa
,
Lippa trójlistna
,
Werbena
,
Werbena cytrynowa
,
Zatoki
,
Zioło na katar
Rozgrzewające śniadanie na mroźne dni
Zrobiło się mroźno i od razu odechciało mi się jeść jogurt na dzień dobry. Jogurt jest smaczny i zdrowy, pełen przyjaznych bakterii, ale wychładza organizm (a jeszcze jak zimny z lodówki to brrr) i powinien być ograniczany porą jesienno-zimową, a zwłas...
Dietetyk od kuchni
śniadanie
,
Jabłka
,
Muesli
Tatar rybny z suszonymi pomidorami
Bardzo elegancka przystawka i niesamowicie smaczna. Zagościła na stole podczas kolacji wigilijnej gdyż w tym roku zrezygnowałam ze śledzia w śmietanie na rzecz tego wynalazku. Przepis znalazłam prz...
KUCHNIA JAK ŻYCIE
Krem chrzanowy z ziemniakami i jajkiem. Wielkanocna zupa mocy
W moim rodzinnym domu na tydzień przed Wielkanocą odbywało się tarcie chrzanu. Wielkie białe korzenie leżały w spiżarni i czekały na swój czas. A potem na werandzie dziadek i wuj tarli je na tarkach. Babcia polewała chrzan wrzątkiem, dodawała s...
Kuchennymi drzwiami
Bez mięsa
,
Jajka
,
Ziemniaki
,
WielkaNoc
,
Chrzan
Kurczak pieczony z pesto. Piechotą do lata będę szła!
Słońce tańczące poranny taniec na oknie sypialni. Ostatnie krople nocnej rosy na trawie pod moimi stopami. Zapach bazylii i lawendy tak samo mocny jak zapach pierwszej kawy. Pachnący początek dobrze zaczętego dnia. Kilka stron przeczytanej książ...
Kuchennymi drzwiami
Zioła
,
Mięso
,
Obiad
,
Drób
,
Pesto
Królik duszony w winie i śmietanie z borowikami. Obiad dla Niej i dla Niego
Ona i On latem jadają mało mięsa. Preferują obfitość warzyw i owoców, która trwa tylko krótki sezon i odchodzi na długi rokOna i On wybierają teraz więcej ryb i wszelakich morskich owoców. A jeżeli mięso to lekkie i mało kaloryczne. Króli...
Kuchennymi drzwiami
Wino
,
Grzyby
,
Dla Niej i dla Niego
,
Koper
Smażony lin z nutą pietruszki i czosnku
Smażony lin z nutą pietruszki i czosnkuSkładniki:- świeża ryba (u mnie lin)- cytryna- świeża natka pietruszki- mielona słodka papryka czerwona- sól do ryb Royal Brand (skład: sól, czosnek, pietruszka)dekoracja/podanie:- sałata rzymska- cytrynado smażen...
Kuchnia co dnia
Obiad/kolacja
,
Ryba
Śledzie w sosie musztardowo-jogurtowym
O tym, że bardzo lubię śledzie stali czytelnicy bloga na pewno dobrze wiedzą. Czasami mam na nie wielką ochotę i dlatego lubie je mieć w lodówce. Zazwyczaj kupuję matjasy i po wymoczeniu robię sobie kilka rodzajów, w occie, w zalewie ogórkowej i...
Grażyna gotuje
Przekąski
,
Ryby
,
Śledzie
,
Musztarda
,
Sos jogurtowy
←
Poprzednia
46
47
48
49
50
Następna
→