mr0x01
. Tutaj znajdziesz 327212 przepisów na ">
mr0x01
i wiele innych kulinarnych wypieków!" />
Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
mr0x01
" placeholder="Wyszukaj przepis na...">
327212 wyników
mr0x01
" placeholder="Przepis na...">
Przepis na ">
mr0x01
Ser w stylu alpejskim z wędzoną papryką
Niedawno pokazywałam ser w stylu alpejskim, który okazał się tak dobry, że potem uwarzyłam podobny ser, ale z dodatkiem wędzonej papryki. Ser wyszedł doskonały, o delikatnym wędzonym posmaku, kolorowy, z piękną pomarańczowo-czerwono-brązową skórką. Ma ...
W poszukiwaniu SlowLife
Kuchnia
,
Ser
,
Ser podpuszczkowy
Domowa czekolada z ziaren kakaowca z cynamonem i malinami
Już miałam więcej nie pisać o robieniu czekolady, ale czasami udaje mi się zrobić taką, która zasługuje na uwiecznienie. Domowa czekolada jest u nas w domu niemal na stałe i w takiej domowej postaci nie wydaje się być taka grzeszna:-). Dziewczyny zajad...
W poszukiwaniu SlowLife
Kuchnia
,
Domowa czekolada
Domowy ser Cheddar z żurawiną
Sera z żurawiną jeszcze dotąd nie robiłam, choć żurawina jest dość znanym serowym dodatkiem. Zrobiłam dla niej cheddara i ta kombinacja doskonale się sprawdziła. Pewnie z innym serem też byłoby bardzo dobrze, gdyż subtelna słodycz żurawiny łagodzi smak...
W poszukiwaniu SlowLife
Kuchnia
,
Ser
,
Ser podpuszczkowy
,
Owoce
Grahamki orkiszowe z cebulą na żytnim zakwasie
Tak naprawdę to nie są grahamki, a na pewno nie takie klasyczne. Z grahamek pozostała w moim przepisie mąka graham, reszta to moje pomysły. Jeśli chodzi o bardziej tradycyjne grahamki, to pisałam o nich już wcześniej: proste grahamki na drożdżach i gra...
W poszukiwaniu SlowLife
Kuchnia
,
Zakwas
,
Bułki
Świeży kozi ser, który miał być fetą
Feta jest serem łatwym do zrobienia. Prawdziwa, oryginalna feta powstaje z mieszanki mleka owczego i koziego, ale istnieją na świecie rozmaite wersje, którym zapewne do tej oryginalnej fety daleko. Ale feta domowa, z jakiegokolwiek mleka byśmy nie robi...
W poszukiwaniu SlowLife
Kuchnia
,
Ser
,
Ser podpuszczkowy
,
Ser kozi
,
Sery łatwe
Ricotta jako ser dojrzewający
Odkąd raz spróbowałam z ciekawości przerobić ricottę na twardy ser, robię ją teraz często. Nie jest skomplikowana, szybko jest gotowa do jedzenia i smak ma wyjątkowy, ciężko ją porównać z jakimkolwiek innym serem. Warto spróbować ją zrobić, aby znaleźć...
W poszukiwaniu SlowLife
Kuchnia
,
Ser
,
Ser bez podpuszczki
,
Ser serwatkowy (zwarowy)
Kozi Cheddar z szafranem
Cheddar z koziego mleka już parę razy robiłam, pora więc na jego inne wersje. Dziś cheddar z szafranem. Dodałam całkiem sporo szafranu, więc jeśli ktoś nie lubi jego specyficznego posmaku, proponuję zmniejszyć jego ilość nawet do 0,1 g na podaną ilość ...
W poszukiwaniu SlowLife
Kuchnia
,
Ser
,
Ser podpuszczkowy
,
Ser kozi
Chleb bananowy na zakwasie
Chleba bananowego dotąd nie piekłam z bardzo prostego powodu: nigdy nie mam wystarczającej ilości bananów. Ilekroć się u nas pojawiają, są dzielone pomiędzy wszystkich domowników i zjadane od razu, nie czekają, aż bardziej dojrzeją. A ja potrzebowałam ...
W poszukiwaniu SlowLife
Kuchnia
,
Zakwas
,
Chleb
,
Owoce
Ser Cheddar z winem
Ser z winem już robiłam, ten jest podobny, ale jednak zupełnie inny. Była też Cabra al Vino, czyli kozi ser w winie, też dobry, ale też inny. Ten cheddar nie jest skomplikowany, a intensywność koloru zależy od wina. U mnie za bardzo się wysuszył, gdyż ...
W poszukiwaniu SlowLife
Kuchnia
,
Ser
,
Ser podpuszczkowy
Ostatnie lody czereśniowe
Lody z ostatnich czereśni. Takich najczarniejszych i najsłodszych. Te czereśnie miały tak intensywny, niemal czarny kolor, że barwiły język na niebiesko:-). O nadmiarze czereśni pisałam przy okazji chleba z czereśniami, a lody są jednym z przykładów te...
W poszukiwaniu SlowLife
Kuchnia
,
Owoce
,
Lody
Ser bardzo żółty z kurkumą
Kurkumę bardzo lubimy i dodaję ją do wielu potraw. Do sera też pasuje zarówno smakowo, jak i kolorystycznie. I jest bardzo zdrowa - dobrze wpływa na trawienie, na wątrobę, na serce, mózg, wspomaga odporność. To tak w skrócie. Generalnie, to przyprawa, ...
W poszukiwaniu SlowLife
Kuchnia
,
Ser
,
Ser podpuszczkowy
Pasta z ciecierzycy z marchewką
... czyli co moje dzieci mają na kanapkach do szkoły. Wszelakie smarowidłą są u nas najlepsze, ponieważ trzymają się chleba:-). Poza tym do takiej pasty można dodać nawet takie składniki, które normalnie nie cieszą się popularnością, natomiast w wersji...
W poszukiwaniu SlowLife
Kuchnia
,
Warzywa
,
Pasty i pasztety
Kozi twarożek i kulki serowo-czekoladowo-migdałowe
Odkąd zrobiłam te kulki pierwszy raz, robię je często. Mleko kozie mam raz w tygodniu i kiedy mam ochotę przetworzyć je na ser dojrzewający, to rzadko udaje mi się go zrobić, gdyż ulegam prośbom o kozi serek i kulki. Można je jeść i jeść, to taka przek...
W poszukiwaniu SlowLife
Kuchnia
,
Ser
,
Ciastka i desery
,
Sery łatwe
,
Orzechy
,
Domowa czekolada
,
Ser bez podpuszczki
Żytni chleb mleczny z orzechami. Światowy Dzień Chleba
Na Światowy Dzień Chleba chciałam upiec chleb, który lubimy najbardziej. Bardzo dużo mamy tych ulubionych chlebów i na pewno są to w większości wypieki żytnie, zarówno te cięższe - bardziej razowe, jak i te lżejsze - z jasnej mąki żytniej. Czasami z do...
W poszukiwaniu SlowLife
Kuchnia
,
Zakwas
,
Chleb
,
Orzechy
Remont
Bananowy kop, słodko, gęsto, energetycznie.Green smoothie (banany, szpinak, kiwi, cynamon), kawałki banana, sos czeko-miętaGreen smoothie (bananas, spinach, kiwi, cinnamon), banana sticks, choco-mint sauce&nbs...
Herbivore's meals
Banan
,
Raw
,
Cynamon
,
Smutas
,
Mięta
,
Szpinak
,
Kiwi
15 powodów by przejść na weganizm
"Dlaczego jesteś weganinem/weganką? Dlaczego nie jesz mięsa?" - ot, podstawowe pytania zadawane osobom zachowującym abstynencję od pokarmów odzwierzęcych. Zapytana osoba może z siebie wyrzucić "A dlaczego Ty nie jesteś?" (co, n...
Herbivore's meals
Weganizm
,
Gadanie
←
Poprzednia
400
401
402
403
404
Następna
→