Mimo tego, że na bieżąco wymyślam nowe przepisy, to zdarza mi się wracać do swoich własnych zwłaszcza, gdy nie mam pomysłu na obiad. Tak też było tym razem, po powrocie do domu w lodówce zastałam echo, światełko, pieczarki, ciasto francus...
Quiche (kisz) to rodzaj tarty, a jego cechą charakterystyczną jest to, że nadzienie zawsze składa się z mieszaniny jajek i śmietany oraz dowolnych, ale zawsze wytrawnych, dodatków. To jedno z tych dań, które lubię za
Quiche Lorraine czyli Placek lotaryński lub Tarta Lotaryńska to wytrawny placek ze słonego ciasta kruchego z farszem z duszonych porów, cebuli, chudego boczku, przyprawiony odrobiną sera Gruyère. Wyśmienite danie, boskie&#...
Uwielbiam wytrawne tarty. Są doskonałe na kolację. Quiche z gruszkami i kozim serem pachnie tymiankiem i ma przyjemny w smaku miodowy akcent dzięki koziej roladce Merci Chef! z dodatkiem miodu. Słonawy serek z miodem i słodka gruszka współgrają idealni...
Lubię wytrawne tarty. No, jeśli chodzi o szczegóły, to lubię tarty zarówno wytrawne jak i słodkie, ale dziś skupmy się właśnie na tych wytrawnych. Kilka z nich pojawiło się już na blogu, jak tarta z warzywami i serem ricotta, wegańska Read more...
Jak spróbowałam Quiche z szynką, pieczarkami i żółtym serem postanowiłam zmodyfikować farsz na jarski. Z sosem serowym- niebo w gębie!Przepis na ciasto kruche znajdziecie tutajSkładniki na farsz:500g brokuła,1/2 białej części pora,3 jajka,200ml śmietan...
Wegańska, bezglutenowa tarta na spodzie z mąki z kaszy gryczanej i migdałów.Aromatyczny krem z tofu, szpinakiem, suszonymi pomidorami, pieczarkami i zieloną pietruszką. Idealnie smakuje z sałatką z rukoli, pomidorów koktajlowych i ziarenek granat...
Nazwa trudna, ale zapewniam że wykonanie tego placka jest wyjątkowo proste. I warto się za niego zabrać bo smakuje świetnie. Poniższy przepis to wariacja na temat placka lotaryńskiego. Wersji jego wykonania znajdziecie bez liku: z serem, z cebulką, z z...