Lekka i pożywna kolacja.
Składniki na 4 porcje:
- 50 g ryżu
- cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki zielonego groszku
- 100g fasolki szparagowej
- 1 marchew
- 50 g gotowanej szynki
- 1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
1. Ugotować ryż w osolonej wodzie.
2. Cebule obrać i posiekać.
3. Wszystkie warzywa oczyścić i pokroić na małe kawałki.
4. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę. Dodać resztę warzyw i dusić pod przykryciem mniej więcej 10 minut. Na koniec dodać zielony groszek.
5. Szynkę pokroić w kostkę. Dodać do warzyw.
6. Ryż odsączyć i dodać do warzyw.
7. Wszystko wymieszać i dodać sos sojowy. Doprawić solą i pieprzem.
Porcja: 130 g
Kalorie: 89 kcal