Wszechstronne danie. Można je podać jako zapiekankę na kolację lub jako dodatek do obiadu.
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg ziemniaków
- ½ łyżeczki ziaren kminku
- 250 g pieczarek
- sól
- pieprz
- 100 g czarnych oliwek bez pestek
- bazylia
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka suszonej papryczki chili
- 4 łyżki oleju
Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyć i gotować w lekko posolonej wodzie z dodatkiem kminku około 20 minut.
2. Ugotowane ziemniaki odcedzić, ostudzić i pokroić w dużą kostkę.
3. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
4. Oliwki odsączyć i przekroić na pół.
5. Pomidory umyć i przekroić na pół.
6. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem.
7. Wymieszać pieczarki, oliwki, pomidory i ziemniaki. Przełożyć do formy.
8. Posypać chili i bazylią. Doprawić solą i pieprzem.
9. Polać zapiekankę olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C.
10. Piec 20 minut.
Porcja: 410 g
Kalorie: 330 kcal