Mam ostatnio tyły w pisaniu postów, oj mam. Rozleniwiłam się jakoś bardzo przez ten grudzień, a może po prostu ilość obowiązków mnie przygniotła i pisanie postów zeszło na dalszy plan. Oczywiście w nowym roku zamierzam bardziej się przyłożyć. Zacznę mo...
Pierniczki z Bazylei uchodzą za jedne z najsmaczniejszych na świecie. Trudno się dziwić, skoro dodaje się do nich wręcz rozpustnej ilości miodu, migdałów i skórki z cytrusów. Naprawdę są przepyszne, w środku lekko ciągnące i chrupiące z zewnątr...
O pierniczkach usłyszałam w jednym z programów Boso przez świat Cejrowskiego , tak mnie zaintrygowały, że zaczęłam szukać w Internecie przepisu na nie. Swoje zrobiłam wzorując się tym przepisem i tym przepisem500g mąki500g miodu100g ...
Kolejny sezon świąteczny w naszym domu został rozpoczęty. Lubię ten czas przed Świętami. Czas przygotowań, gotowania świątecznych potraw, słuchania muzyki, oglądania setny raz filmu "To właśnie miłość" (Kevin nigdy mnie nie ruszał ;)), szykowania z dzi...
Basler Läckerli, pierniczki bazylejskie. Naszpikowane orzechami, słodkie, lekko ciągnące się. Przepis z blogaAddio Pomidoryz małymi, bezglutenowymi modyfikacjami.225 g migdałów (obranych, jeżeli w skórkach: wrzucić do wrzątku i pogotować 3 ...
Basler Leckerli to tradycyjne pierniczki z dużą ilością miodu, migdałów i skórki kandyzowanej. Pyszne i bardzo aromatyczne. Po jednym kęsie przeniosą Was od razu do Szwajcarii! Są lekko twardawe, kleiste, bardzo dobrze trzymają kształt. Stanowią same w...