Kremowa zupa z kurczaka z dzikim ryżem to danie zadzwiające: lekkie, ale sycące, delikatnie chrupiące od dzikiego ryżu, słodkawe od śmietany, słonawe od bulionu, aromatyczne od tymianku. Jednym słowem – prawdziwy tygiel smaku. Kremowa zupa z kurczaka może być wykonana od podstaw, a jeśli tylko po niedzielnym obiedzie został Wam bulion i pieczony kurczak, to tym bardziej nie ma lepszej opcji na ich wykorzystanie.
Składniki:
- 1l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 200 ml śmietany kremówki
- 0,5l wody
- ok. 450 g pieczonego kurczaka bez skóry (piersi, udka)
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 marchwie
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1,5 łyżeczki tymianku
- 4 łyżki masła
- 100g mąki
- 200g dzikiego ryżu
- sól, pieprz
Wykonanie:
W garnku roztopić masło. Wrzucić pokrojoną marchew, seler, cebulę i poszatkowany czosnek. Posypać tymiankiem, doprawić solą i pieprzem. Podsmażać kilka minut na średnim ogniu mieszając aż warzywa zaczną mięknąć. Posypać mąką i podsmażać dalej mieszając, aż warzywa zaczną się lekko rumienić. Dodać dziki ryż i stopniowo wodę i bulion. Zagotować i zmniejszyć ogień – gotować aż warzywa zmiękną, około 20 minut na małym ogniu. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i jeszcze podgotować aż dziki ryż zacznie mięknać (około 10-15 minut). W małym garnku/ kubku wymieszać trochę gorącej zupy ze śmietaną (zahartować) i dodać do zupy mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kremową zupę z kurczaka z dzikim ryżem podawać na ciepło, dobrze smakuje z chrupiącym pieczywem.
Post Kremowa zupa z kurczaka z dzikim ryżem pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni.