|
Gofry z ciasta francuskiego z jabłkami w środku, posypane cukrem pudrem, cynamonem, prażonymi pestkami i sezamem |
ciasto francuskie
jabłka
ulubione dodatki
Odkrajamy dwa prostokąty ciasta francuskiego (prostokąt wielkości dwóch gofrów). Na jednej połówce prostokąda układamy jabłka, składamy ciato na pół i zaklejamy przegi. Tak samo robimy z drugim. Wkładamy do rozgrzanej gofrownicy (nie trzeba jej natłuszczaś, gdyż ciasto francuskie jest już wystarczająco tłuste) i pieczemy około 5 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami,
*
Najlepsze, najprostsze, najszybsze. Te trzy słowa idealnie opisują moje ostatnio ulubione gofry z ciasta francuskiego. Jest to cudowne lekarstwo na brak czasu. W kuchni spędzamy 10 minut, a i tak na śniadanie możemy delektować się pysznymi goframi z ulubionymi dodatkami, nawet w te najbardziej zabiegane poranki. Może już dawno po prawdziwej, złotej, polskiej jesieni, ale jabłka z cynamonem to zawsze sprawdzony duet.