Pieprzny smaczek powstał z miłości do gotowania, z miłości do kulinarnych podróży ale przede wszystkim z miłości do jedzenia. Pieprzny smaczek to nie tylko pikanteria, będą również ciasta desery i mnóstwo różnych pyszności.
Po weekendzie intensywnego lepienia pierogów z przeróżnym farszem zostało mi trochę mięsa mielonego. Na szybko trzeba było je wykorzystać Hmm a gdyby tak mięso połączyć ze świeżymi warzywami, zawinąć w pszenny placek i wrzucić na g...
Dla fanów szybkich rozwiązań kulinarnych proponujemy dzisiaj roślinny zamiennik popularnego kebaba/gyrosa. Danie to powinno przypaść do gustu nie tylko roślinożercom! :)Wegański kebab / gyrosPrzepis na 1 porcjęPotrzebujemy:1 placek dużej tortilli5 kotl...
Naleśniki Kebab to propozycja na wytrawne naleśniki, na które inspirację znalazłam w jeden z sieci naleśnikowych Manekinie ;) W oryginale znajdziecie kapustę pekińską, kurczaka gyros, ogórka konserwowego oraz cebulkę i sos u nas...
Jako że fanka mięsa nigdy nie byłam, z kebabów (albo przynajmniej z tego co w Polsce za kebab uchodzi) najbardziej lubiłam zapach przypraw przenikający lokal, ostry sos, cebulę z sumakiem i last but not least frytki.Na szczęście mogę to wszystko ...
Jeżeli część z Was zastanawia się po co moczyć patyczki w wodzie, albo w wodzie z ziołami to już spieszę z odpowiedzią pierwsze pozwala na to, że patyczki się po prostu nie spalą, drugie dodają aromatu przyrządzanej potrawie...
Starowiślna jest jedną z moich ulubionych ulic Stołecznego Królewskiego i staram się na bieżąco śledzić nowości, które się na niej pojawiają. Jakiś czas temu otwarto w tym rejonie coś w rodzaju mięsnej mekki dla wegetarian. Z premedytacją użyłem tego s...
Podczas mojej ostatniej tureckiej wyprawy zasmakowałem w tureckim kebabie. Ale nie chodzi mi tutaj o klasyczny polski kebab ścinany z wielkiej beli. Moje kubki smakowe ...
Post Turecki kebab Adana Kebab pojawił się poraz pierwszy ...