Pieczona owsianka totalnie zawładnęła nasze śniadania. Szybko się robi, szybko się piecze i co najlepsze starcza na dwa dni :)
Porcja śniadaniowa dla 6 osób (lub dla 3 osób na dwa dni)
przepis podstawowy:
2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych) - szklanka jogurtu naturalnego - szklanka mleka - 2 jajka
dodatki: u mnie 200 g mrożonych malin
Do miski wrzucamy jogurt, mleko i jajka, roztrzepujemy rózgą i dodajemy płatki owsiane, wszystko mieszamy. Wyjmujemy żaroodporną formę do pieczenia (lub 6 kokilek) - nie smarujemy tłuszczem, owsianka po upieczeniu doskonale odchodzi od brzegów. Do miski wrzucamy mrożone maliny, mieszamy. Wylewamy masę owsiankową do formy lub kokilek, całość pieczemy pół godziny w 180 stopniach. Pyszne zarówno na ciepło jak i następnego dnia, na zimno. Idealne śniadanie dla tych, którzy rano nie mają czasu przygotować sobie nic zdrowego!
Kolejne przepisy na pieczoną owsiankę wkrótce :D