Jak wiem ryby warto jeść jak najczęściej, są nie tylko smaczne ale i bardzo zdrowe. Zapobiegają anemii, zmniejszają ryzyko nowotworów, poprawiają pamięć, a nawet działają przeciwzmarszczkowo. Ponad to są bogatym źródłem białka. Jednak warto pamiętać, aby wybierać te chudsze rybki.
Dorsz pieczony w sosie jogurtowym. To przepis, który powstał po prostu z zawartości mojej lodówki. Jedyny składnik, który musiałam kupić to filet.
Chciałam, żeby było zdrowo, smacznie ale z nutką nowych smaków. No i co najważniejsze robi się błyskawicznie.
Składniki:
- mały jogurt naturalny
- sok z cytryny (około łyżeczki)
- curry (tj wyżej)
- sól, pieprz, ostra papryka
- kropelka oliwy z oliwek
Dorsza płuczemy pod zimną wodą i wycieramy ręcznikiem papierowym.
Następnie dzielimy go na odpowiednią ilość kawałków. Każdy kawałek posypujemy pieprzem i odrobiną soli.
Do jogurtu dodajemy sok z cytryny, curry, szczyptę ostrej papryki oraz oliwę. Dokładnie wszystko mieszamy. Gotowym sosem polewamy kawałki ryby i odstawiamy na pół godziny.
Pieczemy w foli aluminiowej w temperaturze około 180stopni przez ok. pól godziny (w zależności od wielkości ryby).
Ja podałam dorsza z kaszą kuskus i świeżą surówką.