Kolejny, bardzo prosty sposób na kaczkę. Tym razem w asyście ziemniaków, ale równie dobrze sprawdzą się bataty lub po prostu ulubione warzywa, na których położymy mięso.
Przygotowanie: 30 min, pieczenie: 2 h
Danie dla: 4 osób
Składniki:- 1 kaczka
- 1 kg ziemniaków
- przyprawy: sól, czosnek, zioła prowansalskie, świeży rozmaryn
Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Wykładamy na blachę i posypujemy obficie przyprawami. Następnie zabieramy się za kaczkę. Oczyszczamy mięso i dzielimy na części. Układamy je na ziemniakach i również posypujemy przyprawami. Następnie pieczemy pod przykryciem ok. 2 h w temperaturze 180 stopni. Żeby kaczka była miękka, możemy co pół godziny polewać ją tłuszczem. Pod koniec pieczenia można zdjąć przykrycie, żeby wszystko się zapiekło. Jak widać na zdjęciu poniżej upiekliśmy nawet żołądek i serce, żeby nic się nie zmarnowało :)
Świetnym dodatkiem do tego dania jest kapusta kiszona.
Zapraszamy również na
kaczkę z pomarańczami i jabłkami.