Tak zwykła kaczka pieczona, żadna tam „dziwaczka”… i buraczków nie było tylko sałatka zielona. W sumie to nawet klasyczna kaczka bo z majerankiem, odrobiną miodu i sokiem jabłkowym zamiast jabłek.
Kaczka pieczona
Składniki:
Marynata:
- czosnek – 4 ząbki,
- sok jabłkowy – 1 szklanka,
- miód – 1 łyżka,
- majeranek – 4 łyżki
- sos sojowy – 4 łyżki,
- ostra papryka – 3 łyżki,
- ocet jabłkowy – 1 łyżka,
- olej rzepakowy – 2 łyżki,
- sól.
Przygotowanie:
Przygotować marynatę: zmiażdżyć czosnek, wymieszać razem, sok, ocet jabłkowy olej, miód, sól, majeranek oraz sos sojowy i ostrą paprykę. Powstała miksturą natrzeć mięso, reszta polać i odstawić w przykrytym naczyniu w chłodne miejsce na ok 6 godzin. od czasu do czasu o0bracać w marynacie.
Piec kaczkę najpierw pod przykryciem przez ok 1 godzinę a następnie bez przykrycia ok 40 minut. W trakcie pieczenia obracać. temperatura pieczenia początkowo ok 200 stopni potem niższa ok 160 stopni. Smacznego.
Pieczona kaczkaArtykuł Kaczka pieczona pochodzi z serwisu Galantyna.pl.