Obiecany przepis z wykorzystaniem suszonych moreli :) Pomysł na trufle, który zrodził mi się w głowie postanowiłam "uświątecznić" dodając przyprawy korzenne i skórkę z pomarańczy. Jak dla mnie wyglądają bardzo zimowo :)Moim zdaniem morele same w sobie są wystarczająco słodkie, dlatego nie dodawałam żadnego słodzika. Wedle uznania ;)Składniki:- 250 g suszonych moreli
- starta skórka z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta kardamonu
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Sposób wykonania:
Morele zalej wodą i odstaw na 2-3 godziny, po czym odcedź i zmiksuj w robocie kuchennym lub blenderze. Dodaj przyprawy i skórkę pomarańczy, dobrze wymieszaj.
Z małych porcji masy formuj kulki w dłoniach i obtaczaj w wiórkach kokosowych. Wychodzi ich około 12-14.
Trufle mają intensywniejszy smak, gdy zostawisz je na kilka godzin.
Przechowuj w lodówce.
___________________________
Promised recipe with the use of dried apricots :) I decided to "christmanize" the idea of truffles, which was born in my head, adding spices and orange zest. For me they look very wintry :)In my opinion apricots themselves are sweet enough, therefore I didn't add any sweetener ;)Ingredients:- 250 g dried apricots
- grated zest from one orange
- 1 teaspoon fresh ginger, finely chopped
- 1/3 teaspoon nutmeg
- pinch of cardamon
- shredded coconut
Directions:
Soak apricots for 2-3 hours, after that drain and process them in food processor or blender. Add spices and orange zest, mix well.
Take a small amound of the mixture and roll into ball with your hands. Dip each ball in the shredded coconut. Make approx. 12-14 balls.
Truffles have more intensive taste if you leave them for few hours.
Keep in your fridge.