Z mroźnej Skandynawii zabieram was na gorącą Sri Lankę, gdzie dzisiaj 26°C.
Kiri Bath (mleczny ryż) to tradycyjne danie, które jest serwowane i jedzone podczas uroczystości jako symbol szczęścia i pomyślności. Większość mieszkańców Sri Lanki zaczyna każdy pierwszy dzień miesiąca (zwłaszcza 1. stycznia) jedząc Kiri Bath na śniadanie w nadziei na rozpoczęcie pomyślnego miesiąca czy roku. Najczęściej przygotowywana i podstawowa wersja nie zawiera fasoli mung, jedynie sam ryż. Zdecydowałam się jednak na tę wersję, gdyż wydaje się ciekawsza.Tradycyjnie podawane schłodzone, pocięte na kształt rombów, z dodatkiem Lunu Miris, czyli sambol z cebuli i chili, który widać na pierwszym zdjęciu i na który przepis także znajdziecie poniżej. Bardzo chętnie podaje się także z curry, a i samo, bez dodatków smakuje bardzo dobrze.
Ja co prawda zjadłam to danie pierwszego dnia miesiąca, lecz na kolację ;) Mam nadzieję, że się liczy!
Składniki (3-4 porcje):
Kiri Bath- 1/2 szklanki białego lub brązowego ryżu
- 1/2 szklanki fasoli mung, moczonej przez noc
- 1/2 puszki (200ml) mleka kokosowego
- sól do smaku
Lunu Miris- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżeczka chili w proszku (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soku z limonki (opcjonalnie z cytryny)
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
Mung Eta Kiri BathZamocz fasolę mung na noc w misce z wodą. Odsącz i przepłucz wraz z ryżem. Ugotuj w garnku z odpowiednią ilością wody, do miękkości. Zazwyczaj potrzeba 2 części wody na 1 część ryżu.
Gdy ryż i fasola wchłoną prawie całą wodę, dodaj mleko kokosowe i sól do smaku. Gotuj, aż ryż i fasola wchłoną większość mleka kokosowego - konsystencja powinna być gęsta i sztywna (podobna do puddingu ryżowego). Podawaj od razu, jeśli podajesz razem z curry. Jeśli chcesz zaserwować z Lunu Miris w tradycyjny sposób, przełóż na płaskie naczynie ugniatając delikatnie i stwarzając płaską powierzchnię. Pozostaw do przestudzenia na 10 minut i pokrój w romby.
Lunu MirisCebulę pokrój bardzo drobno i utrzyj w moździerzu razem z pozostałymi składnikami. Jeśli nie posiadasz moździerza, można to zrobić w miseczce, ugniatając składniki dolną częścią szklanej butelki (warunki akademickie uczą survivalu ;) ). Ugniatanie pomaga wydobyć smak, więc jest to konieczne.
________________________
From the cold Scandinavia I'm taking you to the hot Sri Lanka, where today is 26 ° C.
Kiri Bath (milk rice) is a traditional dish that is served and eaten during ceremonies as a symbol of luck and happiness. Most of the people of Sri Lanka begins the first day of each month (especially January 1) eating this dish for breakfast in hope of luck month or year.Most commonly prepared and the basic version does not include mung bean, just rice. I decided, however, to do this version, because it seems more interesting.Traditionally is served chilled, cut into diamonds, with Lunu Miris (onion and chilli sambol) , which you can see in the first picture, and also recipe for it you will find below. The dish also is served with curry, but even without additives tastes very good.
Although I ate this dish on the first day of the month, not for breakfast but for dinner;) I hope that it works anyway!
Ingredients:- 1/2 cup white or brown rice
- 1/2 cup soaked mung beans
- 1/2 can (200ml) coconut milk
- salt to taste
Lunu Miris
- 1 medium onion
- 1 teaspoon chili flakes
- 1 teaspoon chili powder (optional)
- 1 teaspoon lime juice (or lemon optional)
- salt to taste
Directions:
Mung Eta Kiri BathSoak mung beans overnight in bowl of water. Drain and wash with rice. Cook in pot with adequate water to cook both until tender. Usually requires 2 parts water for 1 part rice. Add coconut milk and salt to taste. Cook until rice and beans have absorbed most of the coconut milk, this will have a stiff (rice pudding like) consistency. Serve right away as is if you want to eat with curry. If you want to serve with Lunu Miris in the traditional way, put on a flat dish, gently kneading and creating a flat surface. Leave to chill for about 10 min. and cut into diamonds.
Lunu MirisFinely chop the onion and smash down in a mortar with the other ingredients. If you do not have a mortar and pestle, you can do it in a bowl, gently kneading components of lower part of a glass bottle (dormitory conditions teach survival ;) ). Kneading helps to bring out the flavor, so it is necessary.