Jesień to czas kiedy sięgam często po gęste, sycące rozgrzewające zupy. Jesień to także raz czas który kojarzy mi się z przepysznymi dyniami oraz z cudownym, jędrnym jarmużem.
Jamie Olivier w swojej najnowszej książce zainspirował mnie na przepyszną, jesienną zupę z jarmużem.
Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju kokosowego (ew. oliwy)
2 średniej wielkości bataty (ew. 50 dag ziemniaków)
1 puszka ciecierzycy
1 gałązka świeżego rozmarynu
2 gałązki świeżego tymianku
1 listek laurowy
1-1,5 l bulionu drobiowego
150 g jarmużu
10 dag chorizo
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka a czosnek w cienkie plasterki.Wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy,smażymy rzez chwilę i dolewamy trochę wody. Dusimy przez 10 min aż zmiękną.
W tym czasie obieramy bataty (ziemniaki) i kroimy w drobną kotkę. Odcedzamy ciecierzycę oraz związujemy zioła.
Te składniki dodajemy do duszącej się cebuli. Zalewamy 1 litrem bulionu. Zmniejszamy ogień i gotujemy aż bataty będą miękkie (15-20 min. ). Po tym czasie wyjmujemy z zupy zioła i dodajemy jarmuż. Gotujemy koleje 10 min.
W tym czasie chorizo kroimy w cienkie paski i smażymy je do przyrumieniania. Chorizo wraz z wysmażonym tłuszczem dodajemy do zupy.
Jeżeli jarmuż wchłonie zbyt dużo płynu dolewamy jeszcze 0,5 litra bulionu.
Zupa z ciecierzycą i chorizo to taka zupa, którą śmiało możemy zrobić na obiad i porządnie się nią najeść. Do tego lekko pikantny smak hiszpańskiej kiełbasy chorizo dodaje niesamowitego charakteru tej zupie. Jeżeli lubicie takie lekko pikantne dania, t...
Orzo risotto z chorizo, jarmużem i pieczonymi pomidorkami to sycące i konkretne danie. Orzo to makaron z pszenicy durum (bez jajek), wyglądający jak ziarenka ryżu, który razem z podsmażoną, hiszpańską kiełbasą chorizo, zalewany jest bulionem warzywnym...
Nieco inny kapuśniak, ale dużo lżejszy, bo przygotowywany z młodej kapusty, warzyw korzeniowych i kiełbasy chorizo.Chorizo nadaje nie tylko delikatnej pikanterii i ciekawego smaku, ale dzięki jej dodatkowi porcja takiej zupy nasyci Nas na dłużej.Zupa n...
Prosty do przygotowania gulasz z piersi z indyka z papryką, jarmużem i ciecierzycą. Zdrowe danie obiadowe gotowe w 20 minut. http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/01/3pturkey-stew-gulasz-z-piersi-indyka-papryka-jarmuz-ciecierzyca-turkey-bre...
Dzień dobry! Ja od tygodnia mam ogromną fazę na kaszę jaglaną. Dodaję ją właściwie do wszystkiego. Skutecznie zastępuje ona ryż,... read more
Ten wpis Jesienna zupa z dyni i batatów pojawił się po raz pierwszy w Pani Fotograf Gotuje! Blog...
Pani Fotograf Gotuje! Blog, przepisy i fotografia kulinarna
Jeszcze kilka tygodni temu pisałam wam, że jedyne na co mamy ochote to porcja sałatki i szklanka wody z cytryną, bo upały odbierały nam apetyt. No cóż nadszedł październik, a wraz z nim dni jak dzisiejszy. Szare niebo od rana, Continue Reading &...
Miałam ogromną ochotę na gorącą, pikantną i pełną warzyw zupę. W lodówce nie znalazłam nic na czym mogłabym nagotować wywar, więc skorzystałam z gotowej kostki rosołowej, którą robię w większych ilościach i przechowuje w słoiczkach. Jako mięsny akcent ...