Składniki;- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 4 marchewki
- 4 ogórki kiszone
- 1 kostka bulionu
- sól,pieprz
- 3 ziarenka ziela ang.
- 2 listki laurowe
- olej
- mąka
- papryka słodka
Wykonanie;
Mięso kroimy w większe kawałki. Solimy,pieprzymy,posypujemy papryką.Ogórki i marchew w kostkę.W brytfannie na gorącym oleju najpierw podpiekamy dość mocno mięso.Następnie do mięsa dokładamy ogórki i marchewkę.Mięso z warzywami jeszcze chwilę podpiekamy (ok 5 min).Po tym czasie kostkę bulionu rozprowadzamy w ciepłej wodzie i zalewamy gulasz.Dodajemy liście ,ziele ang..Dusimy ok 1 godz ,do miękkości .Sos zagęszczamy mąką .(2 łyżki mąki rozprowadzamy w pół szklanki wody i dodajemy do sosu ,chwilę gotując.)