Łapiemy ostatnie promienie słońca. Cudowna, złota polska jesień. Głębia ciepłych kolorów, popołudniowe słońce, przedzierające się między drzewami i owoce jesieni. A kiedy zaczyna robić się chłodniej siadamy pod kocem z gorącą herbatą i pyszną kolacją. Mmmm, jest dobrze...
Potrzebujesz:
- 5 jajek ugotowanych na twardo;
- kawałek boczku lub szynki parmeńskiej;
- 2 pomidory;
- sałatę lodową,
- ser żółty;
- 3 filety anchois;
- ząbek czosnku;
- łyżeczkę musztardy (najlepiej Dijon);
- łyżeczkę octu balsamicznego lub cytryny;
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek;
A zrobisz to tak:
Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki. Boczek pokrój na wąskie paski i delikatnie podsmaż. Jajka i pomidory pokrój w ósemki. Składniki wymieszaj, posyp starym serem żółtym.
Przygotuj sos:
Anchois rozgnieć widelcem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wymieszaj z musztardą, octem balsamicznym, a na koniec stopniowo dodawaj oliwę, tak by powstał gładki sos.
Gotową sałatkę polej sosem tuż przed podaniem.
Smacznego!