Już jakiś czas temu wspominałam wam o kołaczach oraz o kulturze cukierniczej na Sląsku. Dziś bym chciałam wrócić do tego tematu. Moim zdaniem nie ma nic piękniejszego od pielęgnowania tradycji kulturalnych, które wyrażają się poprzez potrawy lub smakoł...
Stare, sprawdzone, tradycyjne i regionalne przepisy są magiczne. Przekazywane z pokolenia na pokolenie zyskują na mocy. I takie przepisy kocham najbardziej. Może to dzięki miłości do starych książek, których zapach i treść chłonę. Przepis na koła...
Robiliście ciasto w kształcie baranka na stół wielkanocny? Jeśli nie, to gorąco polecam. Nie dość, że pięknie wygląda, to jeszcze jak smakuje Jest jednak jeden warunek. Trzeba mieć do niego odpowiednią formę Baranek wielkanocny Składniki: 40 g m...
Jak mawiał Aleksander Fredro – „Pierwiej kołacz, potem książki.” Pomijając fakt, że człowiekowi głodnemu na pewno gorzej się pisze, kołacz (czasem: kołocz) to ciasto, które w śląskim domu długo miało pierwszeństwo przed wszystkimi innymi łakociami....
Dziś mam dla Was małe babeczki, do koszyczka i na stół wielkanocny, z pewnością znikną w mig gdyż są pyszne :-)4 jajka20 dag mąki ziemniaczanej10 dag mąki pszennej20 dag cukru20 dag margaryny5 dag oleju1 łyżka octu2 łyżeczki proszkuekstrakt pomarańczow...
Zastanawiałam się nad dzisiejszym przepisem. Postanowiłam, że będzie to wielkanocny tort szpinakowy, o pięknym, soczyście zielonym kolorze no bo jakby mogło być inaczej, w końcu mamy pierwszy dzień wiosny :) Ciasto wyszło pyszne, lekkie i pachn...
Święta Wielkanocne już niebawem i pewnie zastanawiacie się jakie smakołyki przygotować na deser. Dziś proponuję tradycyjny wypiek Wielkanocny, czyli mazurek! Mazurek pomarańczowy na kruchym spodzie i to właśnie kruchy spód jest tutaj bardzo istotny! Ci...