W ten weekend Kasia obchodzi urodziny i z tej właśnie okazji postanowiłam przygotować dla niej pyszny i elegancki obiad. Jednym z jej ulubionych warzyw są szparagi, na które właśnie zaczyna się sezon, dlatego też postanowiłam przygotować, tak lubiane w naszej rodzinie steki, które idealnie komponują się ze szparagami i frytkami. By danie było zdrowsze frytki upiekłam w aromatycznych ziołach, zamiast usmażyć w głębokim tłuszczu. Jako dodatek zrobiłam pyszną sałatkę. Taki obiad był dość szybki w przygotowaniu, a jednocześnie zachwycił wszystkich z Kasią na czele:))).
Porcja dla 4 osób
Składniki:
- 600 g polędwicy wołowej
- 12 ziemniaków
- pęczek szparagów
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- pół główki sałaty
- oliwa z oliwek
- przyprawy:
- świeży rozmaryn
- świeży tymianek
- suszony rozmaryn
- sól
- cukier
do sosu do sałatki:
- sok z dwóch plasterków cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Szparagi myjemy oraz pozbawiamy zdrewniałych końcówek.
2. Polędwicę kroimy na steki o grubości około centymetra.
3. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół (wzdłuż), następnie kroimy na cienkie plasterki. Tak przygotowane frytki układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia, posypujemy solę morską i ziołami. Polewamy lekko oliwą z oliwek i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 220 stopni, na koniec na funkcji termoobiegu.
4. W między czasie drobimy sałatę, kroimy pomidorki i mieszamy wszystkie składniki sosu.
5. Jak frytki będą już prawie gotowe to na jednej patelni smażymy szparagi, na drugiej steki. Szparagi wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy ze wszystkich stron, tak by były złote. Gdy już będą miękkie posypujemy je szczyptą soli i cukru. By usmażyć steki, najpierw rozgrzewamy olej z trzema ząbkami czosnku i świeżym rozmarynem. Potem wkładamy steki, które z każdej strony smażymy około 1,5 minuty, zależy czy lubicie krwiste, czy wysmażone. WAŻNE: Steki przyprawiamy dopiero po usmażeniu.
6. Na koniec danie podajmy tak jak na zdjęciu.
Smacznego!