Najsmaczniejsze jabłka w całym Krakowie znajdują się na Placu na Stawach u pana Krzysia. Jest to mój wymarzony sprzedawca ! Zawsze spełnia moje oczekiwania. Kiedy proszę o jabłka idealne dla dziecka, otrzymam je. A jego owoce i warzywa są zawsze świeże i wysokiej jakości.
Tak się składa, że zostały mi dwa jabłuszka i na dzisiejsze śniadanie przygotowałam przepyszne racuchy z jabłka. Kiedy moja Pociecha dostała talerz pełen racuchów, zapytał dlaczego dostał pączki na śniadanie :). Takie są pulchniutkie.
A mój K. kiedy został sam na sam z racuchami, że tak powiem dobrze że zostawił mi talerz ;].
Składniki :- 200 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka esencji waniliowej
- 300 ml mleka
- olej do smażenia
- łyżeczka cynamonu
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 jabłka
- Mąkę razem z proszkiem przesiej. Dodaj szczyptę soli i esencję waniliową. Stopniowo dodawaj mleko, mieszając wszystko na gładką masę.
- Podgrzej olej we frytkownicy lub garnku z głębokim dnem.
- Cukier trzcinowy wymieszaj razem z cynamonem. W tej mieszance będziemy obtacza gotowe placuszki.
- Z jabłek usuń gniazda nasienne i obierz je. Pokrój na 4-5 plastrów.
- Krążki maczaj w cieście, a następnie wkładaj delikatnie do tłuszczu.
- Smaż 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
- Ciepłę racuszki obtocz w mieszance z cukru i cynamonu.
Zajadaj :).