|
sos chrzanowy na ciepło |
>Składniki: (na ciepło) 2-3 łyżki świeżo startego korzenia chrzanu, 0,5 łyżki białej mąki pszennej, 250ml niepełne wywaru rosołowego (
przepis na blogu), 2 żółtka jaj kurzych, 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% (
przepis na blogu), ok.2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, szczypta soli morskiej oraz jasnego brązowego cukru
(na zimno) 3 łyżki świeżo startego korzenia chrzanu, 250g gęstej kwaśnej śmietany 12% j/w, 1 łyżeczka zmielonego na puder jasnego brązowego cukru, 1-2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, szczypta soli morskiej oraz czarnego pieprzu świeżo mielonego
>Wykonanie:
(na ciepło) chrzan z mąką zalej w rondelku rosołem i mieszając doprowadź do zawrzenia – zestaw z palnika, energicznie wmieszaj z wolna dolewane rozmącone w śmietanie żółtka, po czym nieprzerwanie mieszając podgrzewaj jeszcze do zagęszczenia; dopraw do smaku sokiem z cytryny i przyprawami;
(na zimno) wszystkie podane składniki w przygotowanej miseczce dobrze razem wymieszaj – ew. .dopraw jeszcze do smaku.
Gotowy sos na ciepło serwuj zaraz po sporządzeniu – nie nadaje się do przechowania; zaś wersję na zimno przed spożyciem wpierw odpowiednio odstaw do lodówki na min.2-3godz – przechowuj j/w max.1-2dni.