>Składniki:400g filetów śledziowych z zalewy solnej (
przepis na blogu), 2 duże ziemniaki, 2 małe buraki czerwone, 62,5ml zielonego groszku z zalewy (
przepis na blogu), 1 średnia cebula czerwona, ok.2 łyżki drobno posiekanego świeżego koperku zielonego + 250g majonezu (
przepis na blogu) oraz czarny pieprz świeżo mielony i sól morska do smaku
>Wykonanie:
Odpowiednio ugotowane w mundurkach do miękkości już zupełnie ostygłe ziemniaki z burakami obierz z łupinki i skrój w kostkę, tak samo jak odpowiednio już wymoczone w zimnej przegotowanej wodzie, odcedzone śledzie – wymieszaj w misie razem z odcedzonym z zalewy groszkiem oraz drobno posiekaną cebulą z koperkiem; na koniec dokładnie wszystko to połącz z mieszaniną majonezu z przyprawami do smaku.
Gotową sałatkę w przygotowanej misie odpowiednio przed spożyciem odstaw na min.40min do lodówki; przechowuj max.2dni.