>Składniki:1kg świeżych wydrylowanych wiśni, ok.300g cukru białego (
ew. jasnego brązowego) + 30g ciemnego gorzkiego kakao, 1-2 łyżki rumu (
ew. innego alkoholu wybranego) i 62,5ml zwykłej wody
>Wykonanie:Oczyszczone już wiśnie w rondlu zasyp cukrem i nad średnim ogniem ‘na sucho’ podsmażaj, często mieszając, aż owoce uwolnią sok, zmiękną i się ‘rozmusują’ – po odparowaniu większości płynu i wyraźnym zgęstnieniu wmieszaj przygotowaną mieszaninę wody z rumem i kakao; ponownie zagotowawszy, nad zmniejszonym ogniem gotuj jeszcze do uzyskania ponownie gęstej konsystencji
*.
Gotową konfiturę w przygotowanym słoiku odpowiednio odstaw do ostygnięcia, a potem szczelnie zamknij wieczkiem i do czasu spożycia przechowuj w chłodzie spiżarki (
ew. w lodówce), do ok.1 tygodnia – w razie potrzeby, odpowiednio zawekuj na zaś (
wtenczas przechów max.1 rok).
* w tymże zaznaczonym miejscu możesz wg uznania masę zmiksować na gładko (mikserem ręcznym).