>Składniki: 6 jaj kurzych, 8-9 średnich suszonych pomidorów z zalewy olejowej (
przepis na blogu), ew. 1 mały ząbek świeżego czosnku, parę świeżych zielonych listków bazylii oraz ok.1-2 łyżki majonezu (
przepis na blogu), szczypta sproszkowanej czerwonej papryki, świeżo mielony czarny pieprz i sól morska do smaku + świeża zielona bazylia (
ew. natka pietruszki) do przybrania i świeże liście zielonej sałaty
>Wykonanie:Jaja odpowiednio ugotuj do miękkości, ostudź, obierz ze skorupek, po czym poprzecinaj wzdłuż na równe poły – wydrąż żółtka do misy i zmiel na gładko z drobno posiekanymi pomidorami, ew. czosnkiem, bazylią, majonezem i przyprawami do smaku, do jednolitości – połówki białek jaj wypełnij przygotowanym farszem, po czym rozłóż na przygotowanej paterce, ew. pokrytej liśćmi sałaty.
Gotowe jaja okraś szczyptą sproszkowanej papryki, przybierz bazylią (
ew. natką pietruszki; w każdą połówkę wetknij listek) i od razu podawaj; nie nadaje się do przechowania.
Źródło - przepis własny, inspiracja: internet.