>Składniki: 166,6ml białej mąki pszennej-tortowej, 5 jaj kurzych, 187,5ml białego cukru, 83,3ml ciemnego gorzkiego kakao i szczypta soli morskiej + ew. parę kropel naturalnego ekstraktu z wanilii/1 łyżeczka cukru waniliowego (
przepisy na blogu)
>Wykonanie:
Białka jaj w misie ze solą porządnie ubij do sztywnej pulchnej konsystencji, tuż pod koniec z wolna dosypując cukier, do jego rozpuszczenia – nieprzerwanie ubijając dalej, dodawaj kolejno po 1 żółtku, do jednolitości – delikatnie łopatką wmieszaj partie dosypywanej z wolna mieszanki przesianej mąki z kakao, do jednolitego połączenia – przełóż/przelej równą warstwą do pokrytej papierem do pieczenia tortownicy i wygładź wierzch – wstaw do rozgrzanego już piekarnika i weń przetrzymaj do chwili ładnego wypulchnienia ciasta, przyrumienienia wierzchu i suchości środka (
w trakcie pieczenia nie otwieraj drzwiczek piekarnika, by ciasto nie opadło) – wyjmij z piekarnika i ostrożnie wraz z formą upuść z wysokości 30-40cm na stolnicę.
Gotowy blat biszkoptowy jeszcze przez 10min pozostaw w formie, by lekko przestygł, po czym zdjąwszy obręcz tortownicy, ostrożnie przełóż na kratę i nań pozostaw w temp. pokojowej na parę godzin, do ostygnięcia, odparowania i ‘ścięcia się’ ciasta – wykorzystaj wedle uznania (
np. do przygotowania tortów, ciast biszkoptowych przekładanych, czy do deserów).
* Z podanej proporcji składników wypieczesz biszkopt możliwy do przecięcia w poziomie na 3-4 blaty.