Uwielbiam pieczone pieczarki! W tym roku przyrządzałam je na kilka sposobów :
Dzisiaj podaję kolejny pomysł na pieczone pieczarki z farszem warzywno-mięsnym z żółtym serem, który ładnie skleja całość. Najlepiej smakują ciepłe, ale na zimno też bardzo dobrze dają radę :). Polecam!
Składniki :
10 średnich pieczarek
5 plastrów wędzonego boczku
½ średniej cebuli
1 ząbek czosnku
½ czerwonej papryki
1/3 cukinii
2 łyżki startego na małych oczkach żółtego sera
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
oliwa
Sposób przygotowania :
Delikatnie usuwam nóżki pieczarek, połowę z nich odstawiam, resztę wyrzucam. Następnie wydrążam środek pieczarek. Smaruję kapelusze pędzelkiem zamoczonym w oliwie. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w środku posypuję odrobiną soli i pieprzu. Cebulę i czosnek obieram, cebule kroję w kostkę, czosnek drobno siekam. Nóżki pieczarek również siekam. Paprykę i cukinię kroję w drobną kosteczkę. Boczek dzielę na mniejsze kawałki. Rozgrzewam patelnię, wrzucam boczek, podsmażam aż wytopi się tłuszczyk, wrzucam cebulę, czosnek i nóżki pieczarek. Smażę przez 1-2 minuty. Następnie wrzucam paprykę i cukinię. W razie potrzeby dodaję odrobinę oliwy. Oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażę przez 2-3 minuty. Przekładam do miski, dodaję ser i pietruszkę, mieszam. Nakładam farsz do pieczarek. Piekę w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut.