Składniki:
400g grochu
300g wędzonego boczku
porcja włoszczyzny (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora)
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren czarnego pieprzu
2 liście laurowe
400g ziemniaków
1 cebula
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki pszennej
1-2 ząbki czosnku
1-2 łyżki suszonego majeranku
sól i świeżo mielony pieprz
Groch zalewamy dużą ilością wody i zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości (ok 1 h), pod koniec gotowania dodajemt łyżeczkę soli.
Ugotowany groch rozdrabniamy mikserem lub blenderem na gładką masę lub zostawiamy częściowo całe groszki (jak wolimy)
W drugim garnku gotujemy wywar z boczku i włoszczyzny z dodatkiem przypraw. (dodajemy ok 2 litry wody)
Mięso wyciągamy po ok 30 min, a warzywa po 45 i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy jeszcze ok 15 min.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z dodatkiem wyciśniętego przez praskę czosnku i suszonego majeranku oraz część mięsa (tą bardziej tłustą) pokrojonego w kostkę.
Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę mąki i kilka łyżek wywaru i wszystko mieszamy, także ze zmiksowanym grochem.
Pozostałe mięso gotowane kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Jest to pyszna rozgrzewająca i sycąca zupa na zimę.
Przepis pochodzi z blogu ChilliBite - link do orginału