Już dawno nie było żadnych propozycji obiadowych, więc dziś pomysł na kurczaka. Tym razem jednak nie będzie to typowy dla mnie smażony lub pieczony filet, lecz danie po chińsku.
Danie najlepiej przygotować w woku, ewentualnie głębokiej patelni (z takiej korzystałam), w ostateczności może być także duży rondel lub garnek.
Do przygotowania użyłam:
Filet z piersi kurczaka
Warzywa na patelnię po chińsku – oczywiście można także wszystkie składniki (papryka, kukurydza, pędy bambusa, marchew, seler) zakupić i posiekać osobno, tym razem jednak poszłam na łatwiznę
Kasza jaglana
Oliwa lub masło
Przyprawy: curry, sól, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie:
Kroimy kurczaka w kostkę, nacieramy oliwą i przyprawami. Smażymy na patelni lub w woku na oliwie lub maśle aż kawałeczki będą zarumienione.
Gdy kurczak jest już podsmażony dodajemy warzywa.
Całość dusimy pod przykryciem.
W międzyczasie gotujemy kaszę. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy do dania na patelni. Wszystko dokładnie mieszamy.
Trzymamy wszystko pod przykryciem jeszcze chwilę i gotowe!
W zależności od ilości użytych przypraw danie będzie bardzo aromatyczne lub łagodne, tutaj wybór pozostawiam każdemu indywidualnie.
Smacznego!
Chcecie być na bieżąco z tym co dzieje się w mojej kuchni, siłowni i nie tylko? Zapraszam do polubienia strony na Facebooku TUTAJ
Moje ulubione danie z serii kuchni orientalnych. Ekspresowe w wykonaniu i bardzo proste, a jednocześnie pyszne i sycące. Typowe jednogarnkowe danie w wersji FIT :)Składniki:1 duża pierś z kurczaka1 opakowanie makaronu sojowego/ ryżowego4-5 łyżek ...
Bardzo proste w wykonaniu, szybkie danie kurczak po chińsku dal tych, którzy nie mają czasu stać przy garnkach:)Składniki:1 cabula1 pierś z kurczaka1 opakowanie mieszanki po chińskuSól, pieprz, curry, miód, sok z cytryny, papryka chiliPrzygotowanie:Ceb...
Wiem jak bardzo lubicie ekspresowe obiady fit, dlatego proponuję Wam kolejny prosty sposób na przyrządzenie pełnowartościowego dania obiadowego. Tym razem w stylu chińskim . Będzie pysznie!
Moje dania z kurczakiem
Czasami zapominam jak proste jest gotowanie po chińsku. Wystarczy ulubione mięso, trochę warzyw, sos sojowy i dobra patelnia (obejdziecie się bez woka) ;) No dobra, wiadomo, że mocno uprościłam temat, bo kuchnia chińska jest niesamowicie ...
Moje pierwsze danie chińskie i jak to ze mną bywa nie byłam pewna, czy mi posmakuje. Grzyby mun bardzo lubię (jeśli nigdy nie jadłeś/aś polecam), ale makaronu chińskiego nigdy wcześniej nie jadałam i teraz żałuje, gdyż po tym daniu uważam, że jest o wi...
Kurczak słodko kwaśny z makaronem Soba Świeże warzywa, delikatny makaron, słodko kwaśny sos i mamy genialne danie zarówno na kolację jak i na obiad, ponieważ jest niskokaloryczne i zdrowe. To fajne urozmaicenie naszych ciężkich, rodzimy...
Ostatnio bardzo polubiłam się z cytrynowymi smakami ; ) Muszę przyznać, że dawniej nawet kwaskowate wypieki nie należały do moich ulubionych, ale obecnie zaprzyjaźniłam się z cytryną na tyle, że eksperymentuję z nią nawet w przypadku dań wytraw...
Lubicie chińszczyznę? Jeżeli tak toproponuję pomysł naszybkie orazniesamowicie smaczne danie, które napewno poprawi Ci humor pociężkim dniu- kurczak pochińsku! Uwielbiam taki obiad: sycący, pyszny orazbar...