Chleb to produkt, bez którego mało kto potrafi się obyć. Wiadomo jednak, że chleb chlebowi nierówny. Nie byłabym sobą gdybym sama nie spróbowała przygotować domowego wysokobłonnikowego chleba. Jeśli cierpicie na jego niedobór w diecie, koniecznie wypróbujcie tego przepisu.
Do przygotowania jednej foremki potrzebowałam:
3 szklanki mąki żytniej razowej
pół szklanki otrębów
pół szklanki ziaren siemienia lnianego
2 szklanki ciepłej wody
20g drożdży
łyżka cukru brązowego
łyżeczka soli
garść ziaren słonecznika (do posypania)
Przygotowanie nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się to wydawać:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej, ale nie gorącej wodzie.
2. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, otręby, siemię lniane, sól i cukier).
3. Dodajemy rozpuszczone drożdże i mieszamy wszystko delikatnie, lecz dokładnie przy użyciu drewnianej łyżki.
4. Pozostawiamy całość do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
5. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180*C.
6. Po około kwadransie przekładamy ciasto do formy – ja użyłam silikonowej, dlatego nie musiałam smarować jej dodatkowo tłuszczem.
7. Pozostawiamy ciasto w formie jeszcze na kilka minut – przez ten czas jeszcze nieco podrośnie.
8. Posypujemy chleb z wierzchu słonecznikiem.
9. Pieczemy do momentu aż wierzch zrumieni się i zacznie pękać (około godziny).
Gotowe!
Lubicie porządny chleb, czy unikacie pieczywa dla zasady?
Chcecie być na bieżąco?
Zapraszam Was do obserwowania za pośrednictwem
Instagrama
Facebooka