W dobie wszechobecnej mody na diety bezglutenowe, przepis na zwykły biały chleb może się wydawać zupełnie nie na miejscu. Ja sama zdecydowanie częściej wybieram pieczywo z mąki pełnoziarnistej – bo tak zdrowiej. Trudno jednak przekonać do pieczywa razowego dzieci – są odporne na mody i zasady zdrowego odżywiania i jeśli tylko mają możliwość wyboru, 90% zdecyduje się na białe bułki lub chleb. Dzieci to oczywiście wygodne alibi – warto upiec ten chleb po prostu dlatego, że jest pyszny: sprężysty, o delikatnej skórce, oprószony spieczoną mąką. Jeśli użyjesz do przygotowania zaczynu wody, w której gotowały się ziemniaki, chleb dłużej pozostanie świeży.
Składniki
- 500g mąki pszennej
- 15g świeżych drożdży
- Łyżeczka soli
- 300ml wody z gotowania ziemniaków
- Łyżka miękkiego lub stopionego masła
Przygotowanie
- Rozkrusz drożdże w odrobinie ciepłej wody i odstaw na 15 minut.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, zrób niewielkie zagłębienie i wlej rozrobione drożdże i 200ml wody. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodawaj stopniowo więcej wody, aż uzyskasz odpowiednio brejowatą konsystencję.
- Dodaj masło i ponownie wymieszaj.
- Teraz możesz wyrabiać ciasto – ręcznie lub z pomocą stojącego miksera z mieszadłem hakowym. Ciasto będzie gotowe, kiedy stanie się gładkie i nie będzie się przyklejało do miski/rąk.
- Zrób kulę z ciasta, lekko nasmaruj oliwą ze wszystkich stron (możesz nasmarować miskę i lekko obracać ciasto, aby natłuściło się ze wszystkich stron). Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny – powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto pozagniataj przez chwilę, nadaj kształt okrągłego bochenka i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na kolejną godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Przed włożeniem do piekarnika oprósz chleb mąką. Piecz okolo 35 minut. Po upieczeniu przełóż na metalową kratkę do ostygnięcia (jeśli wytrzymasz).
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Jak być domową boginią.Wypieki i przysmaki kojące duszę Nigelli Lawson
Inne przepisy na domowe chleby, które znajdziesz na blogu:
Chleb orkiszowy ze słonecznikiem
Chleb razowy z suszonymi pomidorami
Domowy chleb orkiszowy
Chleb żytni na zakwasie
Chleb razowy na drożdżach
