Dziś przepis dla amatorów mięsa! Bardzo prosty w przygotowaniu przepis, który z pewnością posmakuje każdemu, kto lubi pikantne potrawy. Proszę Państwa, oto chilli con carne.
Do przygotowania dwóch porcji potrzebowałam:
- 300g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego)
- pół puszki czerwonej fasoli konserwowej
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 100g koncentratu pomidorowego
- małą cebulę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka pasty z chilli Sambal Oelek (ja użyłam 2 łyżek, ale naprawdę lubię ostrą kuchnię, lepiej zacząć od mniejszej porcji, a w razie potrzeby dorzucić nieco więcej)
- 2 szczypty papryki słodkiej
- garść oregano
- szczypta bazylii
- szczypta soli czosnkowej
Wykonanie nie jest skomplikowane:
1. Kroimy cebulę w drobną kostkę i podsmażamy przez chwilę na oliwie.
2. Dodajemy mięso mielone i smażymy aż zacznie się ścinać.
3. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, pastę z chilli, a także fasolę, kukurydzę i przyprawy.
4. Mieszamy wszystko i dusimy pod przykryciem przez kilka minut, aż całość zgęstnieje.
Gotowe!
Chilli con carne najlepiej smakuje z dodatkiem meksykańskich nachos. Świetnie sprawdzi się także jako farsz do tortilli lub samodzielne danie w towarzystwie pieczywa, czy kaszy.
Porcja (bez dodatków skrobiowych) to około 505 kcal.
***
Jeśli lubicie meksykańskie potrawy znajdziecie TUTAJ przepis na tortillę, tym razem w wersji łagodnej.
Chilli con carne to nie jest typowym daniem jednogarnkowym, ani daniem polskim, lecz łatwo je przygotować w jednym garnku. Więc do dzieła i robimy Chilli con Carne smaczne danie jednogarnkowe dla całej rodziny czteroosobowej. Składniki na...
Chilli con carne wbrew ogólnie panującej opinie to danie kuchni amerykańskiej. Traktowane jest jak dość popularny fastfood. Tym razem jednak przygotujemy jego zdrową wersję delikatnie nawiązując do kuchni meksykańskiej. Chilli con carne to potrawa jedn...
Uwielbiam chilli con carne. Można jeść je z ryżem, chlebem albo w tortilli jako dodatek do burrito. Czasem tez dodaję do kumpira krakowskiego kiedy mam ochotę na jakaś odmianę. To taki uniwersalny meksykański "gulasz". Przepyszne połączenie mięsa, faso...
Jeśli lubicie kuchnię meksykańską to z całą pewnością chilli con carne jest idealnym daniem dla Was. Potrawa najlepiej smakuje z wołowiną, ale możecie również użyć wieprzowiny, albo mięsa wołowo- wieprzowego. Poniżej przepis- jest tylko inspiracją [.....
Chili con carne, czyli szybkie, dość pikantne, jednogarnkowe danie, które sprawdzi się w roli obiadu, kolacji, lub przekąski na imprezę ( podane z nachosami ). U mnie w wersji z ryżem Składniki: 500g mielonej wołowiny 400g czerwonej fasoli w puszce 40...
Idea chili con carne zawsze do mnie przemawiała, jednak jeden mały szczegół powodował, że nie byłam jego wielką fanką: nie lubię mięsa mielonego w sosie pomidorowym. Dlatego nie lubię też bolognese. Całe szczęście wpadłam na pomysł, żeby zrobić jego (r...
Chilli con carne Chilli con carne jest to potrawa pochodząca z Meksyku, często podaje sie ją w barach szybkiej obsługi w Stanach Zjednoczonych i Meksyku . W Ameryce istnieje festiwal chilli polegający na zrobieniu najlepszej potrawy która dosyć ...