Dziś przepis dla amatorów mięsa! Bardzo prosty w przygotowaniu przepis, który z pewnością posmakuje każdemu, kto lubi pikantne potrawy. Proszę Państwa, oto chilli con carne.
Do przygotowania dwóch porcji potrzebowałam:
- 300g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego)
- pół puszki czerwonej fasoli konserwowej
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 100g koncentratu pomidorowego
- małą cebulę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka pasty z chilli Sambal Oelek (ja użyłam 2 łyżek, ale naprawdę lubię ostrą kuchnię, lepiej zacząć od mniejszej porcji, a w razie potrzeby dorzucić nieco więcej)
- 2 szczypty papryki słodkiej
- garść oregano
- szczypta bazylii
- szczypta soli czosnkowej
Wykonanie nie jest skomplikowane:
1. Kroimy cebulę w drobną kostkę i podsmażamy przez chwilę na oliwie.
2. Dodajemy mięso mielone i smażymy aż zacznie się ścinać.
3. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, pastę z chilli, a także fasolę, kukurydzę i przyprawy.
4. Mieszamy wszystko i dusimy pod przykryciem przez kilka minut, aż całość zgęstnieje.
Gotowe!
Chilli con carne najlepiej smakuje z dodatkiem meksykańskich nachos. Świetnie sprawdzi się także jako farsz do tortilli lub samodzielne danie w towarzystwie pieczywa, czy kaszy.
Porcja (bez dodatków skrobiowych) to około 505 kcal.
***
Jeśli lubicie meksykańskie potrawy znajdziecie
TUTAJ przepis na tortillę, tym razem w wersji łagodnej.